Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Architects declare stöttas av över 200 svenska företag

Intresset för internationella miljöuppropet Architects declare har varit stort. Nu har minst 216 arkitektföretag skrivit under.

Architects declare, Sverige

Klimatuppropet Architects declare samlar även svenska arkitekter.

I våras startade brittiska arkitektföretag klimatuppropet Architects declare och i Storbritannien har över 600 företag skrivit under. Förra veckan lanserades en hemsida på svenska med elva åtaganden för att få arkitekter att jobba med minskad klimatpåverkan och stötta den biologiska mångfalden.

Intresset i Sverige har varit mycket stort. Efter två dagar hade 150 arkitektbolag anslutit sig till Architects declare.

– Det är bra och nödvändigt att företagens intresse att agera klimatsmart är så stort. Nu har de förbundit sig att efterleva initiativet, men bollen ligger också hos byggherrarna att ge arkitekterna mandat att vara de bästa rådgivarna. För det här kan vi bara åstadkomma tillsammans, säger Tatjana Joksimović, ordförande i Sveriges Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Måndagen 30 september, en vecka efter att sajten lanserades, hade 216 arkitektföretag skrivit under uppropet. Wingårdhs arkitekter var ett av de 20-tal bolag som stöttade Architects declare redan från start.

– Det skapar ett stort engagemang hos folk som känner att de gör något viktigt. Jag tror verkligen på det här, det känns som att vi lever i en brytningstid, sade arkitekten John Helmfridsson, hållbarhetsansvarig på Wingårdhs, när svenska hemsidan lanserades.

De elva punkterna som företagen ställer sig bakom är bland annat att öka medvetenheten hos kunder och leverantörer om akuta behovet av åtgärder för att hejda krisen för klimatet och den biologiska mångfalden. En annan är att utvärdera hur nya projekt kan bidra till att förhindra klimatkollapsen och uppmuntra kunder att anta en sådan strategi.

Mer att läsa