Gå till innehållet

Arbetslösheten fortsätter att öka

Över 500 arkitekter fick ersättning från a-kassan i november. Det är den högsta siffran i år.
– Tyvärr befarar vi att siffrorna kommer att öka ytterligare, säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter.

5,3 procent av medlemmarna i Sveriges Arkitekter som också är med i a-kassan, fick ersättning för minst en dag under november. Motsvarande siffra för oktober var 4,9 procent. 

Detta framgår i Sveriges Arkitekters senaste konjunkturrapport där färsk statistik från Akademikernas a-kassa presenteras.

Uppdelat på yrkesgrupper visar statistiken att det fortfarande är inredningsarkitekter och arkitekter som drabbats värst när det gäller arbetslöshet. 6,7 procent av inredningsarkitekterna och 6,5 procent av arkitekterna lyfte a-kassa i november, vilket motsvarar 36 respektive 420 personer.

Bland landskapsarkitekterna är arbetslösheten 2,2 procent och bland planeringsarkitekterna 1,3 procent. Det motsvarar 37 landskapsarkitekter och nio planeringsarkitekter.

Sveriges Arkitekters chefsjurist Jens Andersson säger i ett pressmeddelande att det skett en markant ökning av arbetsbristförhandlingar under året och att det är dessa som nu har börjat ge utslag i statistiken.

–Tyvärr befarar vi att siffrorna kommer att öka snarare än minska, säger Jens Andersson i en kommentar.

Arbetslösheten bland arkitekter är den klart högsta inom Saco som samlar akademikerförbunden. Exempelvis ingenjörerna har fortfarande en arbetslöshet under en procent.

I sin konjunkturbarometer presenterar Sveriges Arkitekter även resultatet av en färsk enkätundersökning bland företagen som är anslutna till förbundets företagarservice. Läget beskrivs som dystert och midvintermörkt och allra värst för småföretagen. 

I enkäten uppger 60 procent av företagen att beläggningsgraden har minskat jämfört med samma period förra året och 45 procent spår att uppdragen kommer att minska ytterligare de närmsta tre månaderna.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa