Gå till innehållet

20 nominerade till årets arkitektur­priser

Sveriges Arkitekter avslöjar idag vilka som är nominerade till Guldstolen, Landmärket, Planpriset, Kasper Salin-priset samt Kritikerpriset.

De nominerade till Guldstolen för bästa inredningsarkitektur är KTH:s huvudbyggnad av White arkitekter, Kvarter Jacob Mindre av Marge arkitekter och Anderwald studio, Restaurang Solen av Specific generic samt  arbetslokalen Stickerapp av White arkitekter, Johan Sundberg arkitektur och Studio Ålund. Se och läs mer här.

De nominerade till Planpriset är Halmstad kommuns utbyggnadsplan, kunskapsunderlag om jordbruksmarken i Norrköping, planeringsbesked för Bergön i Söderköpings kommun och tillägg till Trelleborgs översiktsplan om stigande havsnivåer. Se och läs mer här.

De nominerade till Landmärket för bästa landskapsarkitektur är Elsa Eschelssons park av Karavan landskapsarkitekter, Bobergstorget av Sweco architects, Norrtälje hamnpromenad av Sydväst arkitektur och landskap samt aktivitetsslänt i Tenstadalen av Nivå landskapsarkitektur. Se och läs mer här.

De nominerade till Kasper Salin-priset för bästa byggnad är återbruksprojektet Gjuteriet av Kjellander Sjoberg, timmerbyggnaden Höghult av Fabel arkitektur, bostadsskalet Raw av Johan Berg arkitekter och Tekniska museets tillbyggnad Wisdome av Elding Oscarson. Se och läs mer här.

Till kritikerpriset för att bäst ha bidragit till att stärka ett kvalificerat samtal om arkitektur har nominerats Johanna Fager, Nicole Cecilie Bitsch Pedersen och Jo Mikkel Sjaastad Huse för ”Nya Lövholmen”, Lars Marcus för ”Städernas stenar”, Helena Mattsson för “Architecture and Retrenchment” och Joar Nango för ”Girjegumpi”. Se och läs mer här.

Vinnarna kommer att koras på Arkitekturgalan som hålls i Malmö den 9 april.

Mer om Arkitekturgalan 2024

Mer att läsa