Gå till innehållet

”Vi är alla samhällsbyggare”

Erik Toro ville påverka samhället snabbare. Han lämnade rollen som uppdragsansvarig arkitekt för att arbeta med att lyfta in nyanlända ungdomar i samhällsbyggnadsprocessen.

Erik Toro var arkitekt i tio år, på fyra olika kontor, samtidigt som han skrev och spelade musik. Han inledde Stockholms Pride i somras, sjöng inför Stefan Löfvens tal i Almedalen år 2016 och jobbade bland annat hos Sandell Sandberg innan han gav sig in i ett nytt område, att arbeta med ledarskapsutbildningar och föra samman ensamkommande, nyanlända och unga svenskar med svenska näringslivet och fastighetsbranschen.

– Jag kunde uttrycka många visioner genom att arbeta med både arkitektur och musik, men jag ville komma närmare samhällsbyggnadsprocessen genom brukarna och kunna påverka samhället mer direkt, säger han.

Han hade tidigare arbetat ideellt i projekt med ensamkommande flyktingar och nyanlända ungdomar. I december förra året anställdes han som projektkoordinator på The good talents, ett företag som arbetar för att ungdomar, speciellt i ytterstadsområden, ska få möjlighet att påverka samhället. Erik Toro ska framförallt jobba mot arkitektur- och fastighetsbranschen.

– Vi arbetar med något vi kallar interkulturellt ledarskap som innebär att lära av varandra och få in nya infallsvinklar för att lösa stora samhällsutmaningar.

Just nu jobbar han med bland annat Nacka kommun där Stena Fastigheter vill få in nya infallsvinklar för att utveckla Fisksätra centrum. Närmast ligger en idétävling där ungdomar ska presentera sina lösningar på olika samhällsproblem inför en jury av politiker, arkitekter och entreprenörer. Bidragen följs sedan upp för att se om det finns potential att jobba vidare med idéerna.

– Vi vill inspirera ungdomar att ta tag i sin framtid. Vi är alla samhällsbyggare.

Själv har han lämnat rollen som ritande arkitekt, i alla fall för tillfället.

– Arkitekter behöver få en mer central roll i samhället och komma in tidigare i samhällsbyggnadsprocesserna. Kanske blir jag politiker i framtiden.

Mer att läsa