Nyheter

Vd:n Johanna Frelin lämnar Tengbom

9 augusti 2019

Tengboms vd Johanna Frelin lämnar företaget för jobbet som vd på Riksbyggen.
– Det är en fantastisk möjlighet att få jobba med samhällsbyggnad på den nivån som Riksbyggen gör, säger hon.

Annons
Foto Tengbom

Tengbom-vd:n Johanna Frelin blir ny vd på Riksbyggen.

Johanna Frelin tillträdde 2016 tjänsten som vd på Tengbom. Då kom hon närmast från vd-jobbet på utbildningsföretaget Hyper Island och dessförinnan flera chefspositioner på SVT. Vid årsskiftet tar hon nästa steg i karriären då hon efterträder Leif Linde på vd-posten för fastighetsbolaget Riksbyggen.

– Det är en jätteutmaning och samtidigt en väldig möjlighet att få jobba med hållbarhetsfrågor på hög nivå respektive skapa bostäder för de som behöver det, säger hon.

Känner du att du uppnått dina mål med vd-uppdraget på Tengboms?

Annons

– Man blir aldrig klar. Men jag tycker att det har varit roligt och spännande att leda Tengbom både i en brinnande högkonjunktur och sedan i en ekonomisk avmattning. Det har krävt mycket vad gäller flexibilitet och förmågan att ställa om. Sedan är jag väldigt nöjd med att Tengbom blivit ISO-certifierade under de här åren. Vi har även gjort flera spännande förvärv, säger hon och lyfter fram köpen av Wikerstål arkitekter respektive Werket arkitekter.

 Det nya vd-uppdraget innebär till viss del ett branschbyte, därutöver är Riksbyggen kooperativt ägt – en organisationsform som är ny för Johanna Frelin.

– Jag tänker att jag får bidra med det jag kan, och sedan får jag gå in extremt ödmjuk och lära mig massor. Jag gjorde ett branschhopp när jag började på Tengbom. Jag tyckte det var en bra strategi att börja med att lyssna och sätta mig in i de olika delarna i företaget och affärerna.

 Har du satt upp några mål för nya jobbet på Riksbyggen?

 – Inte än. Jag har inte träffat några medarbetare, utan bara styrelsen än så länge. Jag börjar efter årsskiftet och behöver då sätta mig in i organisationen. Sedan finns det redan en välutarbetad strategi med väldigt starkt fokus på hållbarhet som jag ansluter mig till.

Annons

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel