Gå till innehållet

Utmattad? Så kommer du tillbaka

För den som drabbats av utmattningssyndrom kan vägen tillbaka i arbete kantas av både framsteg och motgångar. Här berättar Gun Almryd, leg psykolog på Arbetsförmedlingen, hur återgången till jobbet kan bli lättare.

Här ger Gun Almryd, leg psykolog på Arbetsförmedlingen, sina sex bästa tips för vägen tillbaka i arbete för dig som varit utmattad.

1. Satsa på återhämtning

– Har du drabbats av en utmattning har du troligen inte haft möjlighet till pauser för återhämtning. Du har kanske inte lagt dig i tid, inte gått hem i tid eller tagit med dig jobbet hem. Det har lett till att kroppen tillslut satt fysiskt och mentalt stopp. Men ska du klara att gå tillbaka måste du ta dig tid för att varva ner och slappna av.

2. Välj det trygga först

– Om du redan har ett jobb och en hyfsad relation till din arbetsgivare skulle jag rekommendera att gå tillbaka till det. Att söka nytt jobb är ofta en stor påfrestning. Däremot kan det vara bra att inte ha samma roll eller exakt samma arbetsuppgifter som tidigare om det varit en hög arbetsbelastning.

3. Våga vara öppen

– Söker du nytt jobb är bra att vara öppen mot arbetsgivaren. Du ska självklart inte berätta hela din livshistoria, men du kan säga att ”de här problemen har jag, just nu klarar jag av att jobba halvtid men jag vill gärna jobba heltid framöver”. Öva gärna innan med en person du har förtroende för.

4. Tänk på arbetsmiljön

– Många gånger leder utmattningsdepression till att man blir känslig mot stimuli, olika ljudkällor som stör. Är du känslig kan det vara bra att sitta avskilt och jobba i lugn och ro. Samtidigt är bästa vägen tillbaka olika för oss alla och du kanske snarare vill sitta med andra. Det gäller att pröva sig fram.

5. Ta hjälp av en psykolog

– Har du varit borta ett tag skulle jag rekommendera att ha en samtalskontakt som känner till problemen och symptomen när du ska gå tillbaka. En dag kanske du känner dig pigg och nästa trött, vilket vi terapeuter vet är en normal process. Samtalen ger dig också tid för reflektion, vilket är viktigt.

6. Ta stöd av en kollega

– Arbetsgivaren har ett rehabiliteringsansvar och där ingår stöd som du har rätt att få. På det första mötet kan det vara bra att ha med dig en kollega eller en facklig representant som ett extra öra och stöd för att det ska bli så bra som möjligt utifrån dina önskemål. Be gärna om en uppföljning nära i framtiden.

Mer att läsa