Gå till innehållet

Upprop för att rädda unikt bibliotek av Åke Axelsson

Trots försök till räddningsaktioner från kulturintresserade har den anrika boksamlingen i Läsesällskapets bibliotek i Karlskrona skiljts från sitt specialritade rum av Åke Axelsson.
– En kulturell ädelsten har vandaliserats, säger författaren Ingemar Lönnbom i Karlskrona, en av många engagerade. 

Carlskrona Läsesällskaps Bibliothek grundades på 1700-talet och sedan 1991 har den unika boksamlingen inrymts i i Nordenskjöldska gården på Trossö i Karlskrona. En av Sveriges mest kända inredningsarkitekter, Åke Axelsson, ligger bakom inredningen av det rum där lånebiblioteket från tidigt 1800-tal placerades föra att bevaras och göras tillgängligt.

Men under 2000-talet har den Nordenskjöldska gården sålts, först av kommunen och sedan av Svenska kyrkan. Sedan 2015 ägs gården av en privat fastighetsägare och år 2023 sades kontraktet med kommunen upp. I mars i år flyttades boksamlingen till en källarlokal i stadens stadsbibliotek. Tilltaget har väckt upprörda känslor inte minst bland bibliotekarier runt om i landet.

”Att biblioteket och miljön hittills bevarats och skötts omsorgsfullt och sakkunnigt, är en kulturgärning, inte bara för Karlskrona. Det vore skamligt om Läsesällskapets bibliotek inte skulle få bli kvar, sammanhållet i denna special­designade miljö”, skriver Elisabeth Genell Storm, bibliotekarie i Kungälv, i en insändare till Dagens Nyheter i slutet av mars i år.

Ingemar Lönnbom är författare och journalist bosatt i Karlskrona. Han beskriver själv att han bedrivit en slags aktivism för att rädda biblioteket. Bland annat har han startat Facebook-gruppen Rädda Läsesällskapets bibliotek. Nu. som fått över 1000 medlemmar. Ingemar Lönnbom berättar att han bevittnade flytten av böckerna den 19 mars.

– Detta var en av de värsta dagarna under de 44 år jag har bott i Karlskrona. För mig är det självklart att böckerna och inredningen är ett odelbart helt. Det kändes som om denna kulturella ädelsten i världsarvsstaden Karlskrona vandaliserats, kroppen hade tagits bort och det var bara skelettet kvar, säger han.

– Det gör mig arg och förtvivlad att Åke Axelsson, en sådan nestor inom svensk inredningsarkitektur och möbelformgivning, på sin ålders höst ska bli utsatt för denna vandalism, fortsätter Ingemar Lönnbom.

I ett öppet brev, publicerat i Sydöstran, tar kulturchefen och tidigare länsbibliotekarien Tina Lindemalm upp frågan riktad till stadens politiker. Hon beskriver Åke Axelssons gärning, att han bland annat skapat Riksdagsbiblioteket, Livrustkammarens bibliotek, Carl XVI Gustafs jubileumsrum, Marinmuseets bibliotek, och att han ”sätter Läsesällskapets bibliotek som ett av sina främsta verk”.

”Nu är det er uppgift att ta ansvaret och öppet kommunicera Läsesällskapets biblioteks framtid för era kommuninvånare och för oss utanför kommunens gränser”, skriver Tina Lindemalm i sitt öppna brev.

Arkitekten söker Emma Swahn Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.

Mer att läsa