Nyheter

Tio år sen de första studenterna började på UMA

18 juni 2019

– Allt var nytt för oss. Det var kanske därför vi blev så fria, säger Ylva af Kleen om det första året på Umeå arkitekthögskola.

Annons
Foto Annika Jensfelt

Monika Gustafsson, Ylva af Kleen, Emil Myrsell och Markus Bengtsson började på Umeå arkitekthögskola år 2009.

I år firas tio-årsjubileet av Umeå arkitekthögskola. Hösten 2009 startade den första kullen i en ännu inte färdigbyggd skola. Under decenniet har 324 studenter tagit sin kandidatexamen i arkitektur här och 114 studenter har avklarat sin masterexamen i arkitektur på avancerad nivå. Ylva af Kleen tillhörde den första kullen.

– Vi arbetade utforskande och övergripande med hållbarhetsfrågor, med både lokalt och internationellt perspektiv, och det har jag haft med mig, så jobbar jag fortfarande idag, säger Ylva af Kleen.

Ylva af Kleen år 2019. Foto: Sweco

Annons

När Umeå arkitekthögskola öppnade 2009 var det första gången på nästan 50 år som en utbildning med rätt att utfärda arkitektexamen startade i Sverige. Det var också den första som inte låg på en teknisk högskola. Istället blev Umeå arkitekthögskola del av ett nytt konstnärligt campus. Skolan beskrevs då som ”ett laboratorium för experimentell arkitektur” där hållbarhet, resursmedvetenhet och internationella perspektiv och engagemang för samhällsförbättring skulle stå i centrum.

Ylva af Kleen tog sin kandidatexamen på UMA 2012 och sin master på Chalmers 2015. Sedan dess har hon jobbat på Sweco i Falun och Västerås och med organisationen We Effect i Filippinerna. Och åren på UMA påverkade henne som arkitekt. Hon minns en engagerande stämning med många lärare och rektor som flyttat till Umeå från hela Europa och en första kull studenter som snabbt fick en stark gemenskap.

– Allt var nytt för oss. Det var kanske också därför vi blev så fria i vårt skapande. Men ibland kunde det vara svårt att inte ha några äldre studenter att titta på eller tydliga traditioner på följa.

Nina Gunne

Gå till nästa artikel