Gå till innehållet

”Till Malmös nya sjukhus ska alla känna sig välkomna”

I maj startade bygget av två vårdbyggnader på Nya Sjukhusområdet Malmö. Inredningsarkitekt Åsa Haremst ansvarar för färgsättningen av 100 000 kvadratmeter, fördelade på tolv våningsplan.
– Intrycket får inte bli sobert eller lyxigt. Helheten måste kännas inbjudande och tillåtande, säger hon.

Färgsättningen följer den yttre, högresta formen med en indelning av zoner i höjdled. I gatuplan präglas färgpaletten av ljust trä och andra naturmaterial. Mittendelen speglar den omgivande stadens tegel, koppar och putsfärger. Längst upp, på ”landmärkesnivån”, har kulörvalet inspirerats av horisonten, sol, väder och vind.

– Längst ner, i källarplan, ligger personalens omklädningsrum. Här börjar många sin arbetsdag och därför använder vi riktigt somriga kulörer som känns pigga och ger energi, säger Åsa Haremst.

Tillgänglighetskrav är kanske den enskilda faktor som påverkar färgsättningen mest. Även personer med nedsatt syn ska ha lätt att orientera sig och då får man arbeta med tydliga kontraster, till exempel med dörrkarmar i mörkare nyanser. Vårdrummen är extra utmanande att utforma, tycker Åsa Haremst.

– Jag är övertygad om att gestaltningen av ett rum kan få människor att känna sig tryggare och mindre obekväma i en situation som kanske är jobbig. Därför känns det här uppdraget så himla viktigt – och roligt!

I vårdrummen provar hon just nu att kombinera en ljust sandfärgad bas med kraftfullare kulörer som drar åt olivgrönt, senapsgultoch gråblått. Tanken är att den mörkare kulören ska användas på en av fyra väggar och ge stadga åt rummet.

Region Skåne är beställare och en uttalad ambition är att sjukhusets interiör inte ska kännas daterat 2018. Men Åsa Haremst medger att det är svårt att inte påverkas av trender.

– För tio år sedan var rosa toner otänkbarai offentliga miljöer, nu är de helt okej. Generellt sett tror jag inte på någon återgång till det stramt svartvita.  För är det något vi lärt oss, så är det att man blir glad och berörd av färger.

Mer att läsa