Nyheter

Tengbom säger upp 23 medarbetare

16 januari 2020

Tengboms Stockholmskontor säger upp 23 heltidstjänster, varav 18 är arkitekter.
– Det är tydligt att marknaden har ändrats, säger Mark Humphreys, kontorschef på Tengbom i Stockholm.

Annons
Foto Anders Vikhult

23 medarbetare sägs upp från Tengboms Stockholmskontor.

Tengbom varslade i september 25 heltidstjänster vid sitt Stockholmskontor. Sedan dess har förhandlingar följt mellan fack och arbetsgivare. I december fick medarbetare på kontoret beskedet att totalt 23 tjänster ska bort.

– Det har varit en tung process för alla inblandande och företaget att gå igenom, säger Mark Humphreys och uppger att det är den bistrare konjunkturen som legat till grund för uppsägningarna.

Mark Humphreys. Foto: Jonas Eriksson

Annons

Av de 23 medarbetare som nu sägs upp är 18 arkitekter. Därutöver tillkommer en administratör och fyra byggnadsingenjörer.

– Vi har haft en övertalighet på juniora befattningar. Arkitekttjänsterna består av husarkitekter och inredningsarkitekter. Vi har inte sagt upp någon landskapsarkitekt eller planarkitekt, för där har vi haft full sysselsättning, säger Mark Humphreys.

Tengbom sade i redan våren 2019 upp sju medarbetare på grund av arbetsbrist.

– När det beslutet fattades, så fanns det fortfarande flera stora projekt i pipeline, som sedan inte blev av. Så det i kombination med att flera stora projekt var på väg att ta slut gav en tydlig bild efter sommaren om en övertalighet, säger Mark Humphreys.

Han bedömer att Tengboms Stockholmskontor nu kommer ha en bra balans under året.

– Vi är försiktigt optimistiska i att vi nu har hittat rätt storlek för den orderingång vi förväntar oss. Men det är tydligt att marknaden har ändrats och vi gör kontinuerligt prognoser för att se till att vi har rätt bemanning, säger Mark Humphreys.

Annons

Kristofer Eklund, ordförande för Sveriges Arkitekters fackklubb på Tengbom, beklagar uppsägningarna:

”Våra förhoppningar i förhandlingarna i höstas var att hitta lösningar för att minska behovet av uppsägningar men tyvärr fanns det inte så många möjligheter till omplaceringar och liknande vilket resulterade i att 19 av våra medlemmar, arkitekter och byggnadsingenjörer, fick besked om uppsägning strax innan jul. Flera av dem har redan gått vidare till nya anställningar så det ser inte helt nattsvart ut även om det förmodligen är hårdare konkurrens om jobben på grund av marknadsläget”, skriver han i ett uttalande.

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel