Nyheter

Tengbom expanderar – köper MAF arkitektkontor

9 juni 2021

Tengbom köper MAF arkitektkontor som har cirka 50 anställda på kontor i Piteå, Umeå, Luleå och Stockholm.
– Norra Sverige är efter storstadsregionerna den mest expansiva marknaden i Sverige, säger Tengboms vd Jan Mattsson.

Annons
Illustration MAF

Ett av MAF arkitektkontors pågående projekt är nybyggnad av bostäder, kontor, lokaler och parkeringsgarage i kvarteret Fabriken i centrala Umeå.

MAF grundades 1939 och är Sveriges näst äldsta arkitektkontor. Kontorsnamnet kommer från de tre arkitekterna Bertil Matsson, Lennart Alexis och Bertil Franklin. Nu blir alltså företaget uppköpt av Tengbom, som i sin tur är landets äldsta arkitektkontor.

MAF:s vd Peter Häggmark är nöjd med uppköpet som han menar stärker och breddar verksamheten.

– Vi stod i ett vägskäl. Vi har vuxit snabbt och hade behövt göra stora satsningar för att skapa det andra stora kontor har; ännu mer kompetens inom till exempel kvalitet, miljö och kommunikation. Genom åtkomsten av Tengboms breda organisation får vi möjlighet att fokusera på det vi är bäst på, att skapa god arkitektur i alla dess former, säger Peter Häggmark.

Annons

Peter Häggmark, vd MAF.

MAF arkitektkontor kommer i en övergångsperiod att arbeta som ett dotterbolag under sitt eget varumärke. På sikt är tanken att aktiebolagets kontor i norra Sverige bildar en region inom Tengbom.

– Organisatoriskt förblir vi intakta med vd, kontorschefer, marknad och ekonomi. För våra anställda tror jag att det blir utvecklande med tillgången till en bredare kompetens och nya karriärvägar. Jag tror att detta bidrar till att trygga framtiden för våra medarbetare, säger Peter Häggmark.

Tengbom blir och med uppköpet cirka 500 medarbetare på 14 kontor i Sverige samt ett kontor i Finland. Enligt Tengboms vd Jan Mattsson har marknadsläget för arkitekturtjänster vänt från förra årets osäkerhet till en mycket hög efterfrågan.

– Utöver förvärvet så kommer vi nu även rekrytera ytterligare 50 arkitekter för att möta den starka efterfrågan som vi ser, säger Jan Mattson i en kommentar till Arkitekten.

Annons

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel