Gå till innehållet

Sveriges Arkitekters kansli ansöker om stöd för korttidsarbete

Förändrade ekonomiska förutsättningar till följd av coronapandemin gör att majoriteten av de anställda på Sveriges Arkitekters kansli går ner till att jobba 80 procent från den 1 april.
– Vi ställer nu om verksamheten för att helt fokusera på att stödja medlemmarna, säger Elisabet Elfström, tf förbundsdirektör.

Den pågående samhällskrisen har stor påverkan på Sveriges Arkitekters ekonomi. Arkitekttävlingar, kurser och platsannonser som är viktiga inkomstkällor för förbundet pausas eller ställs in.

– Vi ser att efterfrågan på alla dessa områden viker, säger Elisabet Elfström tf förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Samtidigt beräknas utgifterna öka då allt fler medlemmar kommer att vara i behov av att använda sig av sin inkomstförsäkring. Ledningen för kansliet har därför valt att använda sig av det nya stödet för korttidsarbete, tidigare kallat korttidspermittering. Från den 1 april går majoriteten av de anställda på kansliet ner till att arbeta 80 procent under sex månader.

Den senaste tiden har behovet av rådgivning och förhandlingsstöd till medlemmarna ökat. Därför undantas förbundsjurister samt tf förbundsdirektör från korttidsarbetsavtalet. Dessutom kommer fler på kansliet att arbeta med medlemsservice.

Elisabet Elfström

– Vi fördelar uppgifter och ställer om verksamheten, medlemmarna ska inte behöva märka av detta, säger Elisabet Elfström.

Pågående kursverksamhet i Sveriges Arkitekters regi pausas för att preliminärt återupptas i höst.

– Nu ser vi aktivt över vad branschen kommer att behöva i form av stöd och kurser, både på kort och lång sikt, säger Elisabet Elfström.

Korttidsarbete

Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden. Syftet är att företag som drabbas av en extern oförutsedd kris som covid-19 ska ha ekonomiska möjligheter att behålla sin personal och kunna växla upp snabbt igen när läget vänder.

Alla arbetsgivare, med undantag för vissa offentliga aktörer, kan få stöd vid korttidsarbete om kraven för stödet är uppfyllda. Ensamföretagare i företagsformen enskild firma har inte rätt till stödet. Stödet kan sökas från 7 april men tillämpas från 16 mars och gäller under 2020.

Läs mer hos Tillväxtverket

Information hos Sveriges Arkitekter uppdateras löpande.

Mer att läsa