Gå till innehållet

Sverige och Japan samarbetar om hållbar arkitektur

Hur arkitekter kan arbete med FN:s internationella hållbarhetsmål var temat när flera organisationers företrädare möttes i Hirosaki i Japan. Sveriges Arkitekter representerades av förbundets ordförande Tatjana Joksimović.

Sveriges Arkitekter var inbjudna tillsammans med representanter från branschorganisationer i USA, Thailand, Korea samt från ARCASIA, Architects Regional Council Asia. Alla föreläste om det egna arbetet för att leva upp till hållbarhetsmålen.

– Jag presenterade vårt arbete kring FN:s hållbarhetsmål och berättade också hur vi har arbetat med arkitekturpolitiken och de nationella målen för arkitektur, form och design, säger Sveriges Arkitekters ordförande Tatjana Joksimović.

 Under presentationerna framkom att branschorganisationerna i de olika länderna har olika förutsättningar för att ta tag i de globala hållbarhetsmålen.

– Det var intressant att se hur påverkansarbetet sker på olika nivåer. I USA sker det lokalt i städerna där borgmästarna har en viktig roll medan vi i Sverige har drivit frågan om en riksarkitekt och arkitektur på den nationella politikens agenda och samarbetar med SKL, Sveriges kommuner och landsting, på kommunnivå, säger Tatjana Joksimović.

Sveriges Arkitekter och Japans institut för arkitektur, JIA, har haft kontakt och samarbete sedan 2016 efter att näringsdepartementet i december 2015 beslutade att inkludera arkitektur som en av de kreativa näringarna som lyfts fram internationellt.

– Det finns ett ömsesidigt intresse mellan de två länderna vad gäller både arkitektur och hållbarhetsarbete. Japan är särskilt intresserade av svenska arkitekters arbete med fokus på träarkitektur. Förra året firade också de två länderna ett 150 år långt diplomatiskt samarbete, säger Tatjana Joksimović.

Mer att läsa