Nyheter

Sverige blir värd för stor konferens om landskap

29 oktober 2018

Världskongressen för landskapsarkitekter kommer till Sverige 2021.
Värdskapet delas för första gången och då med Nairobi.
– Det är ett försök att göra det mer ekonomiskt och ekologiskt hållbart att delta, säger Göran Lindberg, ordförande i akademin för landskapsarkitektur.

Annons
Foto IFLA

Årets IFLA-kongress hölls i Singapore

På årets upplaga av kongressen IFLA, Internationella federationen för landskapsarkitekter, i Singapore klubbades Sverige som värdnation för den kommande kongressen 2021. Sverige konkurrerade med Israel om värdskapet och vann efter omröstning.

Den årliga IFLA-kongressen turnerar vanligtvis runt mellan världsdelarna, men på grund av organisatoriska svårigheter har kongressen inte kunnat förläggas till ett afrikanskt land 2021 som det var tänkt.

I stället kommer kongressen att fördelas mellan Stockholm och Kenyas huvudstad Nairobi. Sveriges Arkitekter står bakom den svenska delen av arrangemanget.

Annons

– Det blev ett väldigt positivt bemötande på kongressen för förslaget, som innebär ett något mer ekonomiskt respektive ekologiskt hållbart system för att delta. Vårt koncept bygger på att konferensen parallellt ska vara både i Stockholm och i Nairobi, så att besökare inte behöver resa jättelångt beroende på var man är hemmahörande. Det har aldrig gjorts tidigare så det blir något av en experimentverkstad, säger Göran Lindberg, ordförande i Sveriges Arkitekters akademi för landskapsarkitektur och delaktig i arbetsgruppen för den kommande IFLA-kongressen.

Göran Lindberg Foto: Nivå

IFLA:s årliga kongress präglas av arrangörsortens landskapsarkitektur.

– Regionens landskapsarkitektur brukar bli temat, men det blir en blandning av det lokala och det som händer i världen med flera internationella föreläsare. Det är en jätteviktig plattform för världens landskapsarkitekter, säger Göran Lindberg.

FAKTA: IFLA

IFLA, international federation of landscape architects, är ett världsförbund för landskapsarkitekter och verkar för att utveckla kunskaperna inom respektive höja statusen för landskapsarkitektur. IFLA arrangerar årligen en konferens för landskapsarkitekter. I år hölls konferensen i Singapore och 2019 går turen över till Norge. 2020 hålls den i Malaysia. IFLA delar årligen ut ett flertal priser – däribland Sir Geoffrey Jellicoe award.

Annons

Author no image

Max Sohl Stjernberg

Gå till nästa artikel