Gå till innehållet

Svenska Europan­-vinnare får sina priser

Prisutdelningen av svenska Europan den 18 april ramas in av föreläsningar och debatt om arkitekttävlingars betydelse.  

I december förra året annonserades vinnarna i den europeiska arkitekttävlingen för arkitekter under 40 år, Europan. Nu delas priserna till vinnarna på de svenska tomterna ut under en eftermiddag på Statens konstråd i Stockholm.

Alla vinnare har bjudits in att hålla en Pecha Kucha, en kort presentation, om sina förslag. Dessutom får publiken lyssna till föreläsningar av tidigare Europanvinnare, som Arrhov Frick och Andrén Fogelström, och av Eugenia Bevz som vann på en av de norska tomterna i Europan förra året. Tobias Olsson som är förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter ska prata om hur Europan har bidragit till att unga kontor har startats eller fått en skjuts. Riksarkitekten Helena Bjarnegård delar ut diplomen till årets prisvinnare.

Med prisutdelningen påbörjas också arbetet med nästa omgång av tävlingen, Europan 18. Det svenska sekretariatet söker nu efter svenska tomter. Temat för Europan 18 är Re-sourcing och handlar om att belysa begreppet resurser både som tillgångar, material och människor, med syfte att få fram förslag på metoder där samhällsutvecklingen kan bidra till en en natur i balans.

Mer att läsa