Nyheter

Storbritannien söker riksarkitekt

5 december 2018

Det brittiska bostadsdepartementet har påbörjat rekryteringen av en arkitekt med praktiska erfarenheter som ska hjälpa till att höja kvaliteten i bostadsarkitekturen. Syftet är att ny bebyggelse ska mottas mer positivt av allmänheten.

Annons
Foto Marilyn Peddle

Utbyggnaden av Poundbury i i södra England är ett exempel på gestaltning enligt Prins Charles principer som fått genomslag även på regeringsnivå.

Enligt det brittiska bostadsdepartementets jobbannons för riksarkitekten, eller ”head of architecture” som är den egentliga titeln, ska kandidaten som kan komma i fråga ha en hög politisk medvetenhet och kunna visa prov på att ha levererat goda bostäder.

Tillsättningen av en riksarkitekt föregås av att den brittiska regeringen i november sjösatte Building Better, Building Beautiful Comission, en utredningsgrupp med uppdrag att råda bot på dålig kvalitet i design och byggande av bostäder och platser. Gruppens ordförande, filosofen Roger Scruton, har tydligt uttryckt sin åsikt att dagens arkitekter och exploatörer förstör stadskärnorna och han efterfrågar en ”nödvändig förändring av kulturen”. Detta i linje med Prins Charles uppmärksammade tiopunktslista från 2014, där arkitektur och planering med historiska referenser förespråkas.

Building Better, Building Beautiful Comission har av ledande brittiska arkitekter kritiserats som konservativ och bakåtsträvande. Den nu aktuella rekryteringen av en riksarkitekt har däremot fått positiva reaktioner från arkitekterna, rapporterar Dezeen. Den brittiska arkitektorganisationen RIBA:s president Ben Derbyshire säger till onlinemagasinet att det är fantastiskt att bostadsdepartementet nu investerar i att få in rätt expertis bland tjänstemännen.

Annons

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel