Gå till innehållet

Stockholms­arkitekter får Guldlejon i Venedig

Arkitekterna Alessandro Petti och Sandi Hilal, som båda är verksamma i Sverige, har vunnit pris för bästa medverkan i huvudutställningen vid arkitekturbiennalen i Venedig.

Alessandro Petti och Sandi Hilal driver tillsammans den konstnärliga studion DAAR där de kombinerar arkitektur, konst, pedagogik och politik. De senaste 20 åren har de gjort flera forskningsprojekt på temat rättvisa och jämställdhet. Nyligen var de aktuella med en utställning om kulturarvet på Tensta konsthall i Stockholm.

Den prisade installationen på Venedigbiennalen tar även den upp komplexa frågor kring vad som är kulturarv och hur det ska hanteras. Den visar exemplet fascistisk arkitektur på Sicilien, med paralleller till fascistisk, kolonial stadsplanering i Libyen, Somalia, Eritrea och Etiopien.

DAAR:s installation i den internationella huvudutställningen på arkitekturbiennalen i Venedig är en nedskalad reproduktion av en fasad till huvudbyggnaden i byn Borgo på Sicilien, byggd 1940.

Installationen är en del av den internationella huvudutställningen på biennalen, kurerad av Lesley Lokko, som har temat The Laboratory of the Future.

Flera Guldlejon delas ut under arkitekturbiennalen i Venedig som invigdes i helgen och som pågår till den 26 november 2023. Tidigare har annonserats att det stora priset för en livsgärning gick till den nigerianska arkitekten Demas Nwoko.

Mer att läsa