Gå till innehållet

Han fick Guldlejonet för sina livsprestationer

Den nigerianska arkitekten Demas Nwoko tog emot priset på Arkitekturbiennalen i Venedig.

Priset Golden lion for lifetime achievement delas ut på Arkitekturbiennalen i Venedig till en arkitekt för dennes prestationer. Under invigningen av biennalen den 17–19 maj fick den nigerianska arkitekten Demas Nwoko ta emot priset. Han får priset för sina prestationer som arkitekt under sju decennier.

Lesley Lokko, curator för arkitekturbiennalen 2023, lyfter i motiveringen fram Nwokos arkitektur som föregångare till dagens resursmedvetna och kulturellt autentiska uttrycksformer och hur de pekar mot framtiden. ”Det är passande att guldlejonet delas ut till någon vars materiella verk sträcker sig under 70 år men vars immateriella arv fortfarande lever kvar”, skriver hon i motiveringen.

Demas Nwoko har varit verksam som arkitekt, skulptör, författare och historiker sedan 1960-talet, främst i Nigeria. Han föddes 1935 i Idumuje Ugboko i Nigeria och studerade först design i Zaria i Nigeria. Där var han av en grundarna av Zaria art society, en grupp konstnärer även kända som “Zaria-rebellerna”. De arbetade för att förena den västerländska utbildningen med afrikanska teman och berättelser och bidrog till det modernistiska avantgardet i Nigeria i början av 1960-talet.

Under 1960-talet studerade Nwoko teaterarkitektur i Paris men återvände sen till Nigeria för att undervisa på universitet i Ibadan. Han återknöt då kontakten med Zaria art society och utvecklade en ny konst som blandade afrikansk och västerländsk modernistisk estetik för att återspegla den politiska andan.

Nwokos första uppdrag som arkitekt var Dominican institute i Ibadan 1970, byggt av lokala material och med traditionell teknik. Bland övriga av hans byggnader finns kulturcentret Nwoko’s Oba Akenzua i Benin. Han grundade också ett utbildningscenter för scenkonst i Ibadan och en publikation om samtida konst och kultur.

Priset delades ut den 20 maj på Arkitekturbiennalen i Venedig. Demas Nwoko arbeten kan ses i Stirling Pavilion i Giardini i Venedig under Arkitekturbiennalen som pågår till den 26 november.

Mer att läsa