Gå till innehållet

Småföretagen har en mörk syn på framtiden

Lägre omsättning, sämre lönsamhet och färre uppdrag. 2023 är ett betydligt tuffare år för många arkitektföretag, enligt en ny enkätundersökning. Men vissa svar förvånar ändå.
– Vi trodde nog att läget skulle vara ännu värre, säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter.

Under tisdagen publicerades Sveriges Arkitekters konjunkturbarometer, med fokus på mindre arkitektföretag. Cirka 1000 företagare har fått svara på ett antal frågor om hur verksamheten fungerar jämfört med år 2022. 

Det är en relativt pessimistisk bild som framträder. Ungefär hälften av företagen uppger att både omsättning och lönsamhet minskar. Även beläggningsgraden minskar för ungefär var fjärde företag och för en majoritet har framförhållningen försämrats.

Att höja arvodena är inget alternativ, enligt enkäten. Tre av fyra kommer att ha oförändrade priser på sina tjänster. 

– Det som ändå förvånar oss lite är att medianarvodet är så pass högt som det är. Det verkar inte som att prissänkningar har slagit igenom på bred front hos de mindre företagen. När företagen börjar sänka timpriset blir det lätt en tävling nedåt, säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter.

Medianarvodet vid uppdrag åt privata företag ligger på 1 000 kronor per timme och åt offentliga beställare på 950 kronor per timme. Detta är något högre jämfört med 2022. Men med tanke på inflationen blir det i praktiken ändå en liten sänkning.

Jens Andersson pekar på att många av de mindre företagen med offentliga uppdrag troligen inte arbetar under ramavtal. Det kan innebära att de direktupphandlas och att de därför inte har påverkats lika mycket av prissänkningar som flera stora kontor har gjort. 

Positiva nyheter är att tre av fyra företag inte planerar att minska antalet anställda under de närmsta sex månaderna. Å andra sidan saknar hälften av de tillfrågade företagarna anställda. De är helt enkelt enmansbolag. För de som har anställda verkar det snarare som att man drar in på underkonsulter och praktikanter. Nästan vartannat företag har minskat antalet underkonsulter och runt vart fjärde företag uppger att de inte har råd att ta in praktikanter.

– Vi trodde nog att läget skulle vara ännu värre för de mindre företagen. Men de riktigt små företagen har betydligt lägre overheadkostnader än större företag. De kanske inte ens har en lokalhyra. Dessutom kan de reglera en nedgång med att själva gå ner i lön. Det vet vi att även ägare till företag med ett antal anställda ofta gör i sämre tider. Det sker ju inte hos de stora företagen, säger Jens Andersson. 

Så var arbetslösheten i september

5,1 procent av arkitekterna som är anslutna till Akademikernas a-kassa tog ut ersättning eller deltog i program i september. Det är exakt lika stor andel som i augusti men ska ses i ljuset av att siffran normalt brukar att gå ner något i september.

Det har skett vissa förändringar inom undergrupperna. Byggnadsarkitekter och inredningsarkitekter ligger kvar på 6,3 respektive 6,7 procent. Landskap ökar från 1,8 till 2,0 procent. Planeringsarkitekter minskar till 0,7 procent.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa