Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Skola i Arvika kan vinna EU-pris

Minnebergsskolan i Arvika, ritad av Brunnberg och Forshed arkitektkontor, är enda svenska projektet som blivit utvalt till finalist i Det nya europeiska Bauhaus-priset.

Minnebergsskolan i Arvika är en ny högstadieskola för 900 elever, byggd i trä. Ansvariga arkitekter är Andreas Svensson och Alessandro Lucca.

New European Bauhaus Prizes delades ut för första gången förra året. Då fanns inga svenska projekt med bland dem som tog sig vidare till slutceremonin.

Nu är skolan i Arvika ett av totalt 30 projekt som valts ut av juryn och ett av nio i kategorin ”Regaining a sense of belonging”.

– Vi är mycket stolta över att Minnebergsskolan gått vidare i denna viktiga och prestigefulla tävling. Vi har arbetat efter visionen ”En skola för var och en” i hela processen. Välmående, integration, tillhörighet, förmågor och hållbarhet i alla aspekter har stått i centrum, säger Andreas Svensson och Alessandro Lucca, ansvariga arkitekter på Brunnberg och Forshed i ett pressmeddelande.

New European Bauhaus är ett projekt inom EU som sjösattets förra året och som vill involvera arkitekterna i den gröna omställningen med målet att bli en klimatneutral kontinent till år 2050. Kriterier för Bauhaus-priset är Vackert, Hållbart och Tillsammans.

Vinnarna av Bauhaus-priserna utses dels av en jury och dels genom en allmän omröstning på webben som pågår till den 16 maj.

Mer att läsa