Nyheter

Shigeru Ban kommer till Sverige

31 januari 2019

Nu är det klart. Den japanske arkitekten Shigeru Ban, känd för bland annat flyktingboenden i papp, kommer till Arkitekturgalan i mars.

Annons
Annons
Foto Shigeru Ban Architects

År 2014 fick han det internationella arkitekturpriset The Pritzker Award. Nu kommer Shigeru Ban till Arkitekturgalan den 19 mars.

Shigeru Ban har stått på önskelistan som talare på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala. Nu har han tackat ja och kommer på årets gala den 19 mars som har temat Re-think, re-build, re-use.

– Han har fått fria händer att tolka temat. Vi hoppas att han bland annat kommer att berätta om sitt arbete för FN:s flyktingorgan UNCHR, och om hur han utforskar olika material, säger Tove Wallsten, som ansvarar för Arkitekturgalans program hos Sveriges Arkitekter.

Shigeru Ban är en socialt engagerad arkitekt och har ritat nödbostäder tillverkade av papp för katastrofområden i Rwanda, Turkiet och Japan. Erfarenheten av att arbeta med pappersstrukturer tillämpade han sedan i arbetet med Centre Pompidou i den franska staden Metz. Han samarbetade med arkitekten Frei Otto med att skapa den japanska paviljongen på Expo 2000 i Hannover i Tyskland där strukturen gjordes av papperstuber för att sedan kunna återanvändas. I ett av hans senare projekt, La Seine musicale i Boulogne-Billancourt i Frankrike från 2017 kombinerar han roterande solpaneler med en stor korg i en hexagonal trästruktur.

Annons
Annons

La Seine Musicale I Boulogne-Billancourt, Frankrike stod klar 2017. Foto: Istock

– Hans arbetssätt, att undersöka material som papper och trä och att materialet ofta kan rivas och återanvändas stämmer väl in på Arkitekturgalans tema, säger Tove Wallsten.

Shigeru Bans byggnader finns också i bland annat Nya Zeeland, Kina och USA och han mottog år 2014 det internationella arkitekturpriset The Pritzker award.

– Han har tagit olika roller som arkitekt i projekt i många olika skalor. Vi tror att han kan vara en stor inspiratör för både arkitekter och andra gäster på galan, säger Tove Wallsten.

Nina Gunne

Gå till nästa artikel