Gå till innehållet

Rio blir arkitekturens huvudstad

Unesco har utsett Rio de Janeiro till världens första arkitekturhuvudstad.

Beslutet om att ha en världens arkitekturhuvudstad tog UNESCO och Internationella arkitektorganisationen (UIA) i hand på redan i november 2018. Men det var först i dagarna som det blev klart att det var just Rio som skulle få utmärkelsen. Brasiliens näst största stad vann före Paris och Melbourne.

Syfte med utmärkelsen är att den utvalda staden ska fungera som ett internationellt forum för debatt. De globala utmaningarna adresseras bland annat ur ett kulturellt och urbant perspektiv.

– Genom bredden och kvaliteten på aktiviteter kommer världens arkitekturhuvudstad i Rio de Janeiro visa på den avgörande roll som arkitektur och kultur har i hållbar urban utveckling, säger Unescos assisterande generaldirektör för kultur Ernesto Ottone Ramírez till The Rio times.

Rio de Janeiro kommer i juli 2020 att vara värd för den 27:e världskongressen för arkitektur. Det är i samband med det som staden också får bära den nämnda utmärkelsen.

Världskongressen för arkitektur arrangeras var tredje år. Till Rio 2020 räknar man med att det kommer cirka 25 000 arkitekter och arkitektstudenter.

Mer att läsa