Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Petra Gipp fick Sven Harrys stipendium

Arkitekten Petra Gipp och konstnären Ayan Farah har fått Sven-Harrys stipendium och 100 000 kronor var.

Byggmästare Sven-Harrys Konst- och bostadsstiftelse, som äger och förvaltar Sven-Harrys konstmuseum Stockholm, delar varje år ut stipendier till personer som utfört ”berömvärda insatser inom områdena konstvetenskap, arkitektur och byggnation”.  

Juryn har i år valt att ge stipendierna till arkitekten Petra Gipp och konstnären Ayan Farah. Enligt ett pressmeddelande har Petra Gipp fått stipendiet för ett konsekvent sätt att arbeta i gränslandet mellan arkitektur och skulptur. ”Gipps metod, som utforskar rumslighet, proportion och material, står i bjärt kontrast till representationer av arkitektur som reproducerbar, och kopierbar, bild och yta. Processen resulterar i byggnader som är både särpräglade och situationsspecifika”, skriver juryn.

– Ayans konst och Petras skulpturer väcker känslor och skapar stämningar som berör.  Det är mycket roligt att få stötta dem med vårt stipendium och i framtiden få följa deras konstnärskap”, säger Dragana Kusoffsky Maksimovic, vd för stiftelsen och museichef på Sven-Harrys konstmuseum, i ett pressmeddelande. 

Stipendiaternas verk visades under april och maj på Sven-Harrys konstmuseum.

Mer att läsa