Gå till innehållet

På sitt första arkitektjobb i Sverige

Natalia Sandoval Quezada flyttade till Sverige från Chile för tre år sedan och nu har hon fått sitt första jobb som arkitekt.
– Det kanske inte låter som så mycket men jag är jätteglad och stolt för det, säger hon.

Natalia Sandoval Quezada började arbeta som BIM-ingenjör på Stadsfastigheter i Malmö Stad i början av juni. Anställningen är på sex månader och arbetet handlar om att revidera och kontrollera BIM-modellerna av de fastigheter som staden förvaltar. Jobbet ger henne goda förhoppningar om framtiden.

– I Chile jobbade jag också inom offentlig förvaltning, lite motsvarande som Stadsfastigheter, men med skolor och förskolor. Såklart skulle jag gärna fortsätta inom offentlig sektor men jag prövar gärna andra arkitektjobb också, säger hon.

Den första tiden i Sverige ägnade hon åt att ordna uppehållstillstånd, id-kort och en plats på SFI, svenska för invandrare. Hon har även läst en masterutbildning i urbana studier vid Malmö universitet.

– Jag började tidigt leta jobb också men det gick inte så bra. Kanske för att jag då bodde i Kristianstad där det inte finns jättemånga jobb, säger Natalia Sandoval Quezada som numera är bosatt i Lund.

Språket, som i början kändes som det största hindret, har hon hela tiden jobbat hårt med. Förutom SFI har hon läst grundläggande svenska på Komvux och svenska som andraspråk, SAS. Språkutveckling har hon även skaffat genom att arbeta som cirkelledare i spanska på Folkuniversitetet. Det hon känner att hon saknat är en specifik språkkurs för yrkespersoner inom konstruktion, arkitektur och design.

– Där måste man lära sig allt själv. Jag är tacksam för BIM- och GIS-gruppen jag nu jobbar inom på Malmös Stad. De vet att jag inte har svenska som modersmål och är vänliga och stöttar mig, säger Natalia Sandoval Quezada.

 

Natalias pepp för nyanlända arkitekter:

  • Försök att skaffa många kontakter – det kan ge dig viktiga råd, idéer och nya perspektiv.
  • Lär dig svenska! Det är lätt att använda engelska men det är bättre att satsa på SFI, besöka språkkaféer, våga läsa och använda språket och ta del av samhället så mycket som möjligt.
  • Läs på och fråga om hur det funkar i Sverige med olika strukturer och processer. Var alltid nyfiken!

Mer att läsa