Varje onsdag sedan den 23 februari har organisationen Stoppa Putins krig mot Ukraina genomfört manifestationer utanför den ryska ambassaden i Stockholm.
Den 6 april talade Emina Kovacic, ordförande för Sveriges Arkitekter, inför drygt 60 demonstranter.
– Mer än åtta miljoner människor hade förlorat sina hem förra veckan, och siffran bara växer. Kriget påminner oss om arkitekturens största uppgift: att skapa trygghet, sa hon i talet.
I anförandet berättade hon om sina egna erfarenheter av krig, från Sarajevo i Bosnien på 1990-talet.
– Personligen, eftersom jag kommer från Sarajevo, vet jag hur mycket det betyder att andra ställer upp och pratar om ens sak. Då känner man sig inte så ensam, säger hon efter talet.
Organisationen Stoppa Putins krig i Ukraina grundades av privatpersoner. Deras Facebook-sida har fler än 10 000 medlemmar, och på demonstrationerna har riksdagspolitiker och företrädare för flera större organisationer talat.
Emina Kovacic är den första representanten för ett Saco-förbund som talat, enligt Sveriges Arkitekter. LO, Kommunal och TCO har haft företrädare på plats.
– Det är en väldigt viktig fråga för oss, både som arkitekter och ur ett demokratiperspektiv, säger Emina Kovacic.
Sedan tidigare har Sveriges Arkitekter en samordnare för Ukrainafrågor, Pehr Mikael Sällström, som slussar vidare medlemmar och ser över vad förbundet kan göra. De har även varit med och tagit initiativ till en insamling till UNHCR, som fått in över 105 000 kronor.
Vad kan förbundets medlemmar göra?
– Om man inte kan hjälpa på något konkret sätt, så kan man swisha pengar till olika sammanhang och sprida sanningen om vad som händer. Kanske kontakta människor som har ryska kopplingar, säger Emina Kovacic.
Vad kan svenska arkitekter i Ryssland göra, bör de lägga ner sin verksamhet?
– Jag tror att det är lite tvetydigt. Om alla lämnar en plats, och det bara finns en sanning, så är det värre för demokratin. Så jag tror att det är bra att det finns människor med olika uppfattning där.
– Men kanske att man inte ska jobba med projekt som gynnar makten.
När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade inför Sveriges riksdag den 24 mars, riktade han sig mot Sveriges arkitektkår, och bad dem delta i återuppbyggnaden av landet.
– Han vet att det nu mer än någonsin är viktigt att tänka på framtiden. Skapa hopp, och inte låta sig förtryckas, sa Emina Kovacic i talet.
Om demonstrationen
Organisationen Stoppa Putins krig mot Ukraina har genomfört demonstrationer utanför Rysslands ambassad i Marieberg i Stockholm sedan den 23 februari. Tidigare har bland andra riksdagsledamöter från olika partier, tidigare ärkebiskop KG Hammar, författaren Susanna Alakoski och Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds, talat.
Andra talare den 6 april var Daria Rudneva, talesperson för Ryska Antikrigskommittén i Sverige, Therese Guovelin, första vice ordförande för LO, och Ewa Hedlund, ordförande Svenska Europarörelsen.