Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Ny arkitekt ska utses för Nobel Center

Stockholms stad och Nobelstiftelsen meddelar att det omstridda Nobelcentret ska uppföras vid Slussen istället. Men vem som ska rita den nya byggnaden är ännu oklart.

Stadsgårdskajen, framför Glashuset där band andra arkitektföretagen Tengbom och Wingårdhs har sina Stockholmskontor, är den nya platsen för Nobel Center. Bygget ska bli möjligt i och med överdäckningen av Stadsgårdsleden som beräknas starta år 2023.

Det var vid en presskonferens på fredagen som stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten presenterade den nya tomten för ett Nobelcenter i Stockholm. Borgarrådet förklarade att den nya byggnaden kommer att synas och att alla inblandade nu ska fokusera helhjärtat på arkitektur.

Hur en ny arkitekt ska utses är dock inte klart.

– Vi inleder nu arbetet med att utse en arkitekt för Nobel Center men vi ser inte framför oss en ny tävling liknande den vi gjorde sist. Vi känner oss trygga inom området efter den tidigare processen och kan ta med oss lärdomar från det projektet även om det nu ska ritas ett helt nytt hus, säger Rebecka Oxelström, presschef på Nobelstiftelsen.

Brittiska David Chipperfield vann arkitekttävlingen om Nobel Center på Blasieholmen år 2014. I maj 2018 upphävde Mark- och miljödomstolen detaljplanen bland annat på grund av att den bedömdes skada riksintresset för kulturmiljövården. I och med valet samma höst lovade den nya majoriteten i Stockholm att inte gå vidare med de ursprungliga planerna utan istället hitta en ny tomt för Nobelcentret.

Vilket besked har David Chipperfield fått om de nya planerna?

– David Chipperfield har mycket kunskap om vad vi vill göra. Vi har en kontinuerlig dialog med honom kring hur projektet utvecklas, säger Rebecka Oxelström.

Mer att läsa