Gå till innehållet

Kod startar landskapskontor trots krisen

Kod arkitekter har fått låna ut personal till andra kontor som en effekt av coronakrisen. Samtidigt väljer företaget att satsa på att starta nytt bolag för landskapsarkitektur.
– Genom att starta ett eget bolag för landskapsarkitektur förtydligar vi dess värde, säger Magnus Schön.

I början av mars startades Kod landskap som ett eget bolag vid sidan av Kod arkitektur.

– Vi tror att vi sprider våra risker och får fler källor till intäkter genom att höja landskapsarkitekturens status, säger Magnus Schön som är uppdragsansvarig på det nya bolaget.

På Kod har han jobbat mycket med bostadsnära landskap men också i tidiga skeden i stadsutvecklingsprojekt.

– Nu hoppas jag att vi också ska kunna arbeta mer med stadens offentliga rum. Vi börjar i mindre kommuner där det är enklare att få ramavtal men där också landskapsarkitekturen ofta är mindre prioriterad, säger Magnus Schön.

Han vill också att Kod landskap ska arbeta med livscykelanalyser och klimatpåverkan av landskapsarkitektur.

– Där behöver vi komma ikapp A-sidan. Landskapsarkitektur har också en stor klimatpåverkan som inte diskuteras lika mycket som inom byggnadsarkitekturen, säger Magnus Schön.

Kod har nyligen anställt landskapsarkitekten Karl Tyrväinen som började i mars.

– Vi har just samarbetat i ett uppdrag om en bostadsgård i Täby där förskola och vårdboende samsas om ytan, säger Magnus Schön.

Kod arkitekter har tidigare ofta anlitat landskapsarkitekter som underkonsulter men hade funderat i flera år på att satsa på en särskild avdelning. Nu planerar de att rekrytera fler landskapsarkitekter till Kod landskap före jul.

Åsa Kallstenius.

– Vi arbetar ofta med arkitektoniska idéer som är sprungna ur landskapet. Nu vill vi tydliggöra vår kompetens inom landskapsarkitektur och lyfta dess status, säger Åsa Kallstenius, delägare av Kod arkitekter.

Både hon och Magnus Schön tror att det också kommer att bli lättare att ta betalt för den kompetensen.

– Så fort vi började berätta att vi skulle starta Kod landskap fick vi nya landskapsarkitekturuppdrag, säger Åsa Kallstenius.

Mer att läsa