Nyheter

Nu startar årets Europan

18 mars 2019

Den 18 mars gick startskottet för den europeiska tävlingen för arkitekter som är under 40 år gamla. Sju svenska kommuner deltar, vilket är rekord.
– Nu har vi nästan lika många tävlingstomter som Frankrike och Spanien, säger Carolina Wikström på Asante arkitektur och design som tillsammans med Frida Öster driver det svenska sekretariatet för tävlingen.

Annons
Annons
Foto Asante/Europan Sverige

Frida Öster och Carolina Wikström driver det svenska Europan-sekretariatet sedan 2018. Tävlingen har funnits i Sverige sedan 1990-talet och genom åren har 38 olika kommuner varit engagerade. Gulmarkerade är de kommuner som deltar i årets omgång.

De kommuner som är med och deltar med tomter i årets Europan är Borås, Enköping, Halmstad, Helsingborg, Täby, Uddevalla och Visby. Det är alltså endast södra delen av Sverige som är representerad.

– Vi har skickat förfrågan till alla landets kommuner och jobbat med information i hela landet men utfallet blev så här. Jag vet inte vad det beror på, säger Carolina Wikström.

Även historiskt har Europan framförallt engagerat kommuner i södra Sverige. Av de 38 kommuner som varit med under tävlingens snart 30-åriga historia i Sverige är det bara fyra som ligger norr om Upplands Väsby.

Annons
Annons

Lanseringen av årets tävling skedde i Stockholm, under Europandagen på KTH, med presentation av de sju tävlingstomterna och föredrag av riksarkitekten Helena Bjarnegård, forskaren Ann Legeby samt den mångfaldige Europan-pristagaren Jésus Matteo som idag är verksam i Lund. Senare i startveckan hölls lanseringsföreläsningar även i Göteborg och Malmö.

Carolina Wikström hoppas att de svenska tomterna även ska locka många utländska arkitekter.

– Vi hoppas att vi får in tävlingsbidrag från hela Europa. Tävlingsprogrammen för alla tomter finns både på svenska och engelska. Och det är otroligt spännande tävlingstomter i olika storlekar och stora chanser att få projekten implementerade, säger hon.

Deadline för tävlingen är den 28 juli. Därefter utser en jury vinnarna som presenteras den 2 december.

Om Europan

Europan är en internationell arkitektur- och stadsplaneringstävling förarkitekter under 40 år. Tävlingen hålls vartannat år och den omgång som startar nu kallas Europan 15. I år ingår totalt 47 tomter i tolv länder i tävlingen. Årets tema är Den produktiva staden. Mer info på www.europan.se.

 

Annons
Annons
Author no image

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel