Gå till innehållet

Stiftelse håller workshop om nödbostäder

Norman Fosters stiftelse, Norman Foster foundation, arrangerar en workshop i Madrid för att utveckla tillfälliga nödbostäder.

Under fem dagar träffas nu i veckan ett tiotal utvalda stipendiater från lärosäten runt om i världen och flera namnkunniga på området, däribland japanska arkitekten Shigeru Ban.

Workhopen leds av Johan Karlsson som är vd på svenska organisationen Better shelter som sedan sin start år 2008 levererat 68000 bostäder till konflikter och katastrofer i 78 länder. I ett pressmeddelande lyfter han vikten av humanitära aktörers insatser för att möta behoven i pågående kriser:

– Åttio miljoner människor var på flykt under 2021 till följd av konflikter och katastrofer, och efter bara några månader har kriget i Ukraina tvingat ytterligare miljoner människor på flykt inom landet och över gränser. En långvarig flyktingsituation pågår i genomsnitt i 26 år, så trots att vi betraktar flykt som något tillfälligt är det oftast inte det, säger Johan Karlsson.

Syftet med workshopen, som också stöds av byggaktören Holcim, är att behandla några av de utmaningarna som finns med tillfälliga byggnader och inspirera skapandet av nya potentiella lösningar. Enligt pressmeddelandet ska deltagarna utveckla idéer till tillfälliga strukturer som humanitära organisationer kan sätta upp tusen stycken av på en dag, och som kan fungera som fältkliniker.

Mer om Ukraina

Mer att läsa