Gå till innehållet

Närmare 2 000 har skrivit under mot rivningar

Stadsplaneraren Robin Rushdi Al-Saléhi startade kampanjen Krama byggnaden för ett år sedan och har samlat underskrifter från hela branschen.
– Jag kommer att fortsätta tills vi får överlämna vårt upprop till miljöministern, säger han.

”Vi uppmanar med denna kampanj Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari att initiera ett moratorium för rivningar av byggnader som faktiskt går att använda och för alla rivningar som inte möjliggör cirkularitet.”

Så är uppropet Krama byggnaden formulerat.

För Robin Rushdi Al-Saléhi började det med att han fick boken Wrestling with Moses, om den berömda stadsplaneraren och aktivisten Jane Jacobs.

– Jag var redan ett stort fan av Jane Jacobs och inspirerades av hennes kampanjer och aktiviteter. Samtidigt fick jag höra om att byggnader som kontorshusen Snäckan 8 och Hästen 21 i Stockholm skulle rivas för att ersättas av nybyggen. Jag tänkte, vad fan, det här måste vi göra något åt!

Robin Rushdi Al-Saléhi hade just börjat som affärsutvecklare och opinionsbildare på arkitektkontoret Codesign och han fick okej av sin chef Peter Ullstad att starta en kampanj genom namninsamlingsverktyget Mitt skifte.

– Jag kontaktade nätverken ACAN Sverige (Architects climate action network, reds anm), Cradlenet och Renoveringsraseriet. De sa alla ja, och då sa vi, nu kör vi, säger Robin Rushdi Al-Saléhi.

Sedan dess har över 1 900 personer och närmare 30 företag och organisationer skrivit under på kampanjen.

– Vi har inte haft möjlighet att driva kampanjen med full kraft i ett helt år, men vi vill få in ännu fler namn och vill gärna se byggbolag och fastighetsbolag också, säger Robin Rushdi Al-Saléhi.

I väntan på att få en tid med miljöministern, har han överlämnat kampanjens underskrifter till ett antal kommunalråd runt om i landet.

– Det brukar bli bra diskussioner. Nu med lågkonjunktur blir det mer positivt och lättare att argumentera för att den mest hållbara byggnaden är den som inte behöver byggas, att vi i stället måste ta hand om det som redan finns där, säger Robin Rushdi Al-Saléhi.

Mer om Huskramare

Mer att läsa