Gå till innehållet

Likabehandling krav i nytt kollektiv­avtal

Sveriges Arkitekter har tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Unionen lagt fram sina yrkanden i den nu påbörjade avtalsrörelsen för ett nytt kollektivavtal.
– Likabehandling är bland det mest angelägna, säger Anna Leonsson i förbundets förhandlingsdelegation.

Likabehandling, riktlinjer för distansarbete och så kallad stupstock är tre krav som Sveriges Arkitekter lämnat till arbetsgivarparten, det vill säga Innovationsföretagen.

– Bland det mest angelägna är att få in likabehandling i kollektivavtalet. Vi hoppas och tror att övriga med- och motparter likt oss ser kraft och möjlighet att stå för mångfald och jämställdhet, säger Sveriges Arkitekters vice ordförande Anna Leonsson i ett pressmeddelande.

Gemensamma riktlinjer för distansarbete finns idag inte i kollektivavtalet, men både Sveriges Arkitekter och Sveriges Ingenjörer hävdar att det behövs.

Den så kallade stupstocken innebär ett fastslaget löneutrymme som faller ut om parterna inte kommer överens.

– Vi yrkar på en stupstock eftersom Sveriges Ingenjörer och Unionen har det i sina yrkanden. Om vi är de enda som inte har en stupstock finns risken att våra medlemmar påverkas negativt i och med att arbetsgivaren kan sätta lägre löner för våra medlemmar, säger Anna Leonsson i pressmeddelandet.

Anna Leonsson arbetar till vardags på Sweco architects och ingår i förbundets förhandlingsdelegation som också består av Johan Norlin, Arkitema, Kristofer Eklund, Tengbom och Helena Wallgren, Reflex arkitekter samt Sveriges Arkitekters jurister, förhandlingschef Ulrik Östling och förbundsjuristerna Rita Georgiadis och Ulrika Paulsson.

Avtalsförhandlingarna kommer att pågå under våren. Det nuvarande kollektivavtalet löper ut den 1 april i år. 

Mer att läsa