Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Landskaps­arkitekt får ljuspris

Marianne Lind, ljusdesigner och landskapsarkitekt från Uppsala, har tilldelats Svenssons stora förtjänstpris 2022 för sina insatser inom ljussättning utomhus.

Priset, som delas ut av Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik, kallas en av belysningssveriges tyngsta utmärkelser och delas sedan 1998 ut till en person eller organisation som har verkat till nytta för belysning i Sverige.

Marianne Lind har utöver landskapsarkitektutbildningen vid SLU studerat vid Ljushögskolan i Jönköping och vid KTH i Stockholm. Genom sitt företag Ljuslandskap har hon ljussatt till exempel Uppsala domkyrka, Skansens huvudentré och Stockholms rådhus. 

Marianne Lind är också författare till boken Ljussätt staden – en handbok om ljusdesign i offentlig miljö.

– Jag ser priset som en bekräftelse på att mitt arbete är uppskattat. I dagens samhälle ses ljus och trygghet som oerhört viktigt och med de nya energieffektiva LED-ljuskällorna så har vi också fantastiska möjligheter att skapa utomhusmiljöer som både är vackra och trygga, säger Marianne Lind i ett pressmeddelande. 

Enligt pressmeddelandet tror och hoppas hon att den pågående energikrisen inte ska hämma utvecklingen. 

– LED-belysning är så oerhört energieffektivt. Dessutom finns det stora energibesparingar att göra på att byta ut gammal utomhusbelysning, säger Marianne Lind i pressmeddelandet. 

Mer att läsa