Gå till innehållet

Läkande landskap på världs­arkitekturdagen

Den kinesiska planeraren och landskapsarkitekten Kongjian Yu är en av huvudtalarna när World architecture day firas på temat arkitektur och hälsa.

Det är den internationella arkitektorganisationen UIA som instiftat World architecture day som firas den första måndagen i oktober sedan år 2005 för att hylla arkitekterna och arkitekturen.

Årets tema är Architecture for well-being, arkitektur för hälsa. Definitionen för hälsa är den som fastslagits av världshälsoorganisationen WHO: ”ett tillstånd av totalt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och inte bara frånvaro av sjukdom eller svaghet”.

Vid ett webbsänt seminarium talar bland andra den kinesiska ekologen, planeraren och landskapsarkitekten Kongjian Yu. Han är grundare av arkitekt- och landskapsarkitektutbildningen i Peking och arkitektkontoret Turenscape. 

Kongjian Yu har bland annat blivit känd för sina resilienta lösningar för Kinas snabba urbanisering, så kallade ”sponge cities” och är mångfalt prisbelönt, bland annat med WAF award för bästa landskapsarkitektur och internationella Sir Goeffrey-priset som går till världens mest framstående landskapsarkitekt.

– Att bygga en sponge city är att åter omfamna naturen, att ära och fira skönheten i naturens rytm och ständiga förändring, förklarar Kongjian Yu i ett av sina tidigare framträdanden.

Ett av hans senaste omtalade projekt är Tongan Wetland Park på bankerna längs floden Fu i staden Chongqing i Kina. Projektet beskrivs som en strand och oas i den täta staden, som tillgängliggjorts för fotgängare och som klarar återkommande högvatten.

Tongan Wetland Park, av Turenscape, sträcker sig över ett 99 hektar stort område.

På världsarkitekturdagen talade Kongjian Yu på temat Läkande landskap i resilienta byggda miljöer.

Bland övriga talare vid UIA:s seminarium finns amerikanska Pascale Sablan från Adjaye associates, Agni Petridou, arkitekt från Cypern och specialist på bevarande av kulturarv samt danska stadsplaneringsgurun Jan Gehl, grundare av Gehl architects.

Om World architecture day 3 oktober 2022

Årets tema är arkitektur och hälsa.

UIA (International union of architects) med bas i Paris står värd för ett webbsänt seminarium som man kan se även i efterhand på UIA:s websida.

Världsarkitekturdagen firas på flera platser, bland annat på Dansk arkitektur center i Köpenhamn.

Mer att läsa