Nyheter

Kris i restaurangbranschen drabbar även arkitekter

30 mars 2020

Coronaepidemin har slagit hårt mot krogar och hotell. Nu drabbar krisen även de inredningsarkitekter som arbetar inom området.
– Alla restaurangprojekt har bromsats på ett bräde. Det är en extrem situation, säger Lisa Grape, grundare och inredningsarkitekt på Joyn studio.

Annons
Foto Boris Kuznets/Istock

Det nya coronaviruset har slagit hårt mot inredningsarkitekternas uppdrag inom hotell och restaurang.

Med både streetfoodkedjor och finkrogar som kunder såg inredningsarkitekterna på Joyn studio fram emot ett 2020 med uppdrag inbokade ända fram till jul. Men så en vecka i mitten av mars förändrades situationen tvärt. Beställarna började ringa och sa att projekt skulle bromsa.

– Det var overkligt. Att det gick så fort för restaurangerna var svårt att ta in, men de lever på sin dagskassa. Och även hotellen blir hårt drabbade av avbokningar av konferenser och tomma rum, säger Lisa Grape.

Joyn studio hade just nyanställt och var på gång att knyta till sig fler. Nu har de tre delägarna kortidspermitterat all personal inklusive sig själva. Sannolikt sägs de fem anställda upp – om inte krisen vänder inom kort.

Annons

– Vi har fått jobba snabbt och genomtänkt för att inte fortsätta läcka kapital. Det handlar om att hantera en krisperiod som vi inte vet hur länge den ska hålla på, och det ser inte ljust ut, säger Lisa Grape.

Lisa Grape.

Målet är att företaget inte ska gå i konkurs och att de ska kunna återanställa när restaurangbranschen väl tagit sig igenom krisen. I nuläget är det viktigt att inte förlora sig i sorgen över att det man byggt håller på att rasa, menar Lisa Grape, utan att istället ta tillvara på tiden och fundera över hur de ska stå redo när projekten och vardagen rullar igång igen.

– Men det är klart att det varit mycket tårar på sista tiden. Ovissheten är påfrestande för oss alla. Nu gäller det att vi tar hand om varandra och är lyhörda för hur vi mår, säger hon.

Ett annat kontor med fokus på hotell och restaurang är Interior nation. Men till skillnad från Joyn studio driver inredningsarkitekten Angeliqa J Hejdenberg sitt företag själv. Hon beskriver en situation där de krögare och fastighetsbolag hon jobbar mot är i chocktillstånd.

Angeliqa J Hejdenberg.

Annons

En av hennes större kunder har inte betalat sina fakturor, de hänvisar till att de har mycket att göra på grund av coronakrisen med varsel av nästan all personal. Hon förstår och hoppas att pengarna ska komma in.

– I och med att jag är ensam kan jag inte varsla någon annan än mig själv. Just nu är det lite skakigt, men jag försöker ha is i magen, säger Angeliqa J Hejdenberg.

Än så länge har bara ett av hennes projekt ställts in framöver. För närvarande ritar hon en stor restaurang kombinerat med danspalats. Hon har inte hört något från beställaren och arbetar på.

– Jag vet inte vad jag gör efter att det här projektet levereras i mitten av april. Är man bara en har man inte så många projekt samtidigt och då blir det väldigt skört, säger Angeliqa J Hejdenberg.

Tengbom är en av Sveriges största arbetsgivare för inredningsarkitekter. Även de märkte tidigt av coronaepidemins effekter.

Michelle Longo.

Annons

– När börserna började svaja fick vi signaler från hotell- och restaurangkunder att projektens omfattning och tidplaner skulle kunna påverkas. Vilket gav den omedelbara konsekvensen att ett par tre personer fick mindre att göra, säger Michelle Longo som är chef för inredningsstudion på Tengboms Stockholmskontor.

Ytterligare ett projekt som rör en publik plats och som sysselsätter en person har pausats, men övriga uppdrag har rullat på. En kund på restaurangsidan har sagt att de lika gärna kan bygga om nu när de inte har kunder. Och en annan har sagt att de skjuter på att göra om inredningen och istället satsar på en fin uteservering.

Det faktum att de cirka trettio inredningsarkitekterna på Tengbom i Stockholm också arbetar med en rad andra typer av projekt som kontor, utbildning och vård gör dem mindre sårbara, konstaterar Michelle Longo:

– Det här kommer troligtvis att påverka vår beläggningsgrad under en tid men vi gör vårt bästa för att hitta uppdrag att sätta alla i. Än så länge känner vi oss inte jätteoroliga.

Rebecka Gordan

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel