Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Korttidsstödet hjälpte företaget att överleva

Codesign har tagit emot 2,6 miljoner kronor av det statliga korttidsstödet under pandemin.
– Det är lyx att vi fick chansen tack vare stödet, och att vi lyckades, säger företagets vd och grundare Peter Ullstad.

Peter Ullstad utanför Codesigns kontor i centrala Stockholm. Under den tuffa tiden kunde företaget hyra ut delar av lokalen.

Arkitekten har tidigare rapporterat att arkitektbranschen beviljats totalt 131 miljoner i korttidsstöd från Tillväxtverket under pandemin och att Tengbom är det företag som beviljats mest, drygt 22 miljoner kronor.

På tio i topp-listan över företag som beviljats korttidsstöd under åren 2020 och 2021 återfinns det i sammanhanget något mindre Stockholmskontoret Codesign.

– Vi fick stöd för att överleva – och överlevde, säger Peter Ullstad.

När läget var som värst var personalstyrkan på företaget nere i 16 personer som alla var permitterade 40 procent av tiden. Medan andra företag kunnat låta vissa grupper med full beläggning jobba vidare på full tid, blev Codesign tvungna att låta alla medarbetare gå ner i tid.

– Eftersom vi inte är kollektivavtalsanslutna kunde vi inte ha samma differentierade permitteringsgrad, vilket i och för sig kändes schysst. Den enda som inte varit permitterad hos oss är vår administratör som fick mer att göra under pandemin, säger Peter Ullstad.

Enligt Innovationsföretagens branschrapport har Codesign gått från 43 medarbetare år 2018 till 29 år 2020. Företagets omsättning minskade också drastiskt mellan 2019 och 2020, från 62 miljoner till 40 miljoner.

– Vi förlorade en stor kund och så kom pandemin, det blev en ond spiral. Men vi var också kvicka att ställa om verksamheten, förklarar Peter Ullstad.

Företaget tog emot sitt sista korttidsstöd i april 2021. Sedan dess arbetar alla anställda som är kvar sin fulla tid igen och tio nya medarbetare har rekryterats. Nu är personalstyrkan uppe i över 25 igen.

– För oss blev korttidsstödet skillnaden mellan att överleva och inte. Min gissning är att vi inte klarat oss utan det, det gjorde en jäkla skillnad. Samtidigt är det faktum att alla kollegor stöttat och trott på oss den största anledningen till att vi faktiskt klarat av den här resan, säger Peter Ullstad.

Mer att läsa