Gå till innehållet

Kontoret stängde – de startade eget

När Nyréns arkitektkontor stängde i Malmö startade medarbetarna Karin Larsson och Emma B Jones eget. Första uppdraget blev att jobba vidare med ett projekt från en tävlingsvinst på Nyréns.
– Det blev en rolig och logisk fortsättning på vårt samarbete, säger Karin Larsson.

Landskapsarkitekterna Karin Larsson och Emma B Jones lärde känna varandra som kollegor på Nyréns filial i Malmö. I augusti stod det klart att de tillsammans med ett större tävlingsteam vunnit tävlingen för Malmös nya stadsdelspark i Hyllie.

Projektet, som omfattar 64 000 kvadratmeter parkyta, började ta form under hösten när nästa nyhet nådde duon. Deras arbetsgivare Nyréns planerade att lägga ned Malmö-filialen.

– Vi försökte hitta lösningar tillsammans med Nyréns, eftersom vi väldigt gärna ville arbeta vidare med projektet. Då ingen från Stockholmskontoret arbetat med gestaltningen så kom vi överens med Nyréns om att vi skulle inleda ett samarbete där vi arbetade vidare utifrån ett eget företag, säger Emma B Jones.

Emma B Jones och Karin Larsson hade bara arbetat ihop i ett drygt år när de vid årsskiftet beslutade sig för att bilda bolaget Plot studio ihop.

– Vi såg det som att vi hade goda förutsättningar att starta eget, eftersom vi kunde fortsätta med de här fina projekten – som stod oss nära, säger Karin Larsson.

Duon fick även ta över ett projekt från Nyréns och har uppdrag som sträcker sig in i juni.

– Har man inte under en längre tid aktivt tänkt på att starta eget ihop, så kan frågor om vad det innebär rent ekonomiskt framstå som lite läskiga. Vi reflekterade mycket i höstas och det som övertygade oss var projekten och att vi fick möjlighet att driva vidare dem i egen regi, säger Emma B Jones.

Projektet Hyllies stadsdelspark är ett samarbete mellan Plot studio, Nyréns arkitektkontor, Ekologigruppen,
växtkonsulten Peter Linder, Marcus Abrahamsson arkitektur och Luxera. Illustration: Nyréns arkitektkontor och Plot studio.

Mer att läsa