Nyheter

Så ska arkitekturhistorien skrivas om

15 november 2018

Lori Brown uppmuntrar till att uppdatera Wikipedia så att fler kvinnliga arkitekter och designer tar plats på sajten.

Annons
Annons
Foto Christian Lärk

Lori Brown har startat projektet Wiki D för att synliggöra kvinnliga arkitekter på Wikipedia och höll nyligen en workshop på Arkitekturskolan i Stockholm.

När Lori Brown upptäckte att personer snabbt kunde raderas från Wikipedia insåg hon att lika enkelt kunde hon lägga till personer som saknades där. Kvinnliga arkitekter till exempel. Hon drog igång projektet Wiki D, wikipedia design.

– Det här är en hommage till de kvinnor som har haft och har betydelse i arkitekturhistorien men det ökar också den samlade kunskapen om arkitekturen, säger hon.

En stor majoritet av dem som skriver på Wikipedia i världen är män och Lori Brown upptäckte att det var svårt att hitta kvinnor som haft betydelse inom arkitektur och design på Wikipedia.

Annons
Annons

– Idag har plattformen sådan betydelse att kvinnor inte på samma sätt blir del av den historien om vi inte medvetet agerar för att lägga till dem. Genom att skriva in kvinnorna på Wikipedia skriver vi också in dem i arkitekturhistorien.

En annan upptäckt var att när någon la till en kvinnlig arkitekt på Wikipedia kunde de raderas av någon som inte ansåg att de hade tillräcklig betydelse.

– Vi insåg att det behövs personer som redigerar och som är kunniga i arkitektur och design, säger hon.

Genom att skriva in kvinnorna på Wikipedia skriver vi också in dem i arkitekturhistorien.

Att lyfta fram de kvinnor som hittills inte varit namngivna eller uppmärksammade på Wikipedia hoppas hon också ska bidra till att förändra byggbranschen.

– Kunder, media och arkitekter behöver kunna ta reda på information om de här kvinnorna och Wikipedia är ofta en första kanal att gå till.

Annons
Annons

En första WikiD-session hölls på Guggenheim museum i New York år 2016. Sen har det upprepats i Berlin, Melbourne och nu i Stockholm. Lori Brown och hennes medarbetare har skapat en manual och riktlinjer för den som vill lära sig arbeta i Wikipedia. Och de som arbetar utifrån de mål projektet har, att lyfta fram kvinnliga arkitekter, uppmuntras också att lägga till haschtaggen #wikiD.

– Det här är ett långsiktigt projekt som är tänkt att fortsätta långt efter mina workshops. Ju fler som redigerar desto mer kraftfullt blir det här projektet och långsamt kan vi göra skillnad, säger Lori Brown.

om Wiki D-session

Lori Brown, arkitekt och forskare från Syracuse-institutet i USA ordnar så kallade WikiD-sessioner. Deltagare får lära sig att starta ett konto och redigera i Wikipedia. Syftet är att lägga till kvinnor inom arkitektur och design som tidigare saknats på plattformen. Kravet är tre källor som verifierar personens verksamhet.  Ibland handlar det om att komplettera befintliga konton där  kvinnliga arkitekter bakom utformningen av en byggnad tidigare inte namngivits på Wikipedia.

Nina Gunne

Gå till nästa artikel