Nyheter

Helgopriset till Göteborgs rådhus

15 november 2018

Statens fastighetsverks pris för bästa restaurering eller komplettering av äldre byggnadsverk går till Göteborgs rådhus. Arkitekter för ombyggnaden är Caroline Losman och Mikael Nädele på Gajd arkitekter.

Annons
Annons
Foto Krister Engström

Den restaurerade rådhushallen.

Caroline Losman och Mikael Nädele fick ombyggnadsuppdraget efter att det 2010 beslutats att rådhuset skulle inrymma Göteborgs kommunstyrelse, kommunens ledning och de politiska partierna. Tidigare inrymdes här tingsrätten.

Byggnaden består av två delar, en äldre del från Tessins 1600-tal och en tillbyggnad från 1936, ritad av Gunnar Asplund. Ombyggnaden innefattar bland annat en noggrann restaurering av den centrala rådhushallen och en av tingssalarna och fasaden har fått en ny färgsättning i enlighet med Asplunds originalidé.

”Arkitekterna har skickligt genomfört detta projekt och återgett Göteborgs internationellt mest kända byggnad dess storhet och intimitet”, skriver prisjuryn.

Annons
Annons

Helgopriset delas ut med några års mellanrum och delades senast ut 2013, då till Årsta kyrka. Prissumman är 150 000 kronor att använda för studier, resa eller annan kunskapsutveckling inom restaureringsområdet.

Rådhuset med Gunnar Asplunds tillbyggnad från 1936. Foto: Krister Engström

 

Author no image

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel