Nyheter

Gert Wingårdh: ”Det får samma betydelse som alla kockprogram”

6 mars 2020

Arkitekt Gert Wingårdh, redan känd från tv-programmet Husdrömmar, är nu aktuell med ännu ett program: Dokumentären om hans förslag till Nobelcenter som sänds på SVT i kväll.
– Jag tror att tv-programmen om arkitektur har en djup och positiv folkbildande effekt, säger Gert Wingårdh.

Annons
Foto Tomas Boman/SVT

Gert Wingårdh är huvudperson i SVT:s dokumentär Gert Wingårdhs Nobelhus.

I dagarna drog en ny säsong av tv-programmet Hemma hos arkitekten igång med ett besök hos Kasper Salin-vinnaren Anna Chavepayre. I kväll visar SVT en dokumentär om hur det gick till när Wingårdhs var med i arkitekttävlingen om ett nytt Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholm.

– Jag vill gärna tro att de många tv-programmen om arkitektur får samma betydelse som alla kockprogram. Allmänheten lär sig att sätta ord på tankar om och upplevelser av arkitektur och blir mer medvetna konsumenter, säger Gert Wingårdh.

Scenerna från Wingårdhs arbete med Nobel-tävlingen är från 2013 och klippta från ett större material där regissören Kajsa Andersö och fotografen Tomas Boman följt Wingårdhs med filmkameran under en längre tid. En längre version av dokumentären om Nobelcentret visades bland annat på arkitekturfilmfestivalen Archfilm i Lund år 2018, då med titeln The Nobel Snowflake. Det nu en knapp timme långa tv-programmet har titeln Gert Wingårdhs Nobelhus.

Annons

Hur långt bak i ditt minne är tävlingen om Nobelcentret vid det här laget?

– Inte så långt bak alls. Det var en intensiv fas för kontoret och vi hade med projektet i vår utställning om åtta projekt 2018 och det kommer också med i en ny bok som vi har på gång, säger Gert Wingårdh.

Han konstaterar att Nobelcentret lever färskt i minnet även på grund av att det nu planeras att byggas på tomten framför Glashuset vid Slussen, det vill säga huset där Wingårdhs har sitt Stockholmskontor med panoramautsikt.

– Vi har vetat om ganska länge att det ska byggas något där så vi tänker flytta, säger Gert Wingårdh.

Dokumentären Gert Wingårdhs Nobelhus är inspelad på Wingårdhs kontor i Göteborg. Foto: Tomas Boman/SVT

För mer Wingårdhs bakom kulisserna och hög igenkänningsfaktor, läs Arkitektens reportage där vi följde Wingårdhs under tävlingen om Karlatornet i Göteborg våren 2014!

Annons

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel