Gå till innehållet

Flest sydeuropeiska vinnare av nya Bauhauspriset

I januari sjösattes New European Bauhaus, ett europeiskt initiativ för att bygga och skapa samhällen i enlighet med de nya klimatmålen. Nu har det första Bauhauspriset delats ut.
– Vinnarna kan visa vägen för hur ett hållbart Europa kan byggas upp som ett kulturellt projekt, sa EU-kommissionären Elisa Ferreira under prisutdelningen.

I våras utlyste New European Bauhaus, NEB, en tävling om förebildliga projekt i initiativets anda, arkitektur som kan bidra till att skapa vackra, hållbara och integrerade samhällen.

Den 16 september korades vinnarna under en prisutdelning i Bryssel. EU:s ordförande Ursula von der Leyen invigde ceremonin.

– De här projekten ger mycket hopp i vår kamp mot klimatförändringar. De visar att förändring inte bara är möjlig utan att den redan pågår i hela EU och inom alla sektorer av vår ekonomi, sa Ursula von der Leyen.

Bland över 2000 inskickade projekt från arkitekter i hela EU hade en jury nominerat 60 projekt till slutceremonin. Där korades 20 vinnare i tio olika kategorier, en vinnare för ett realiserat projekt och en för ett idéprojekt av upphovspersoner under 30 år.

Många av de nominerade projekten kom från de sydeuropeiska länderna, de flesta ansökningarna kom från Spanien, Italien och Frankrike. Från Sverige skickades 67 projekt in i ansökan för priserna, men inget nominerades. Däremot vann ett projekt från Danmark. Astrid Lykke vann i en av kategorierna med ett förslag till byggnad för hemlösa som bygger Danmarks nya riktlinjer mot hemlöshet, Housing first.

– Jag är glad att problemet med hemlöshet har blivit uppmärksammat av EU-kommissionen. Nu är det möjligt för mig att fortsätta arbeta med det, så förhoppningsvis kommer det bli realiserat en dag, sa Astrid Lykke under prisutdelningen i Bryssel.

Ett projekt av den tyska arkitekten Anna Heringer vann i kategorin Solutions for the co-evolution of built environment and nature.

Under ceremonin avslöjade EU-kommisionären Elisa Ferreira att det nu har fattats beslut om att tävlingen kommer att upprepas årligen.

– Detta är starten för en verklig rörelse. Efter covid-krisen har det avsatts exceptionella fonder för att stödja återuppbyggnaden av Europa. Men vi kan inte återskapa samhällen och ekonomier enligt gamla paradigm, vi måste bygga tillbaka något bättre, sa Elisa Ferreira.

Bauhauspriset 2021

Den 18 januari i år gick startskottet för EU-projektet New European Bauhaus som ska involvera bland andra arkitekter i den gröna omställningen med målet att bli en klimatneutral kontinent till år 2050. I april utlystes tävlingen New European Bauhaus Prizes, Bauhauspriset 2021 för att lyfta fram exempel på vackra, hållbara och inkluderande projekt inom EU. Tio vinnare av det europeiska Bauhauspriset får 30 000 euro var och tio vinnare i kategorin Bauhausstjärnskott, Bauhaus rising star, får 15 000 euro var.

Se vinnarna av Bauhauspriset 2021 här.

Mer om New European Bauhaus

Mer att läsa