Gå till innehållet

Flera aktiviteter planeras för ukrainska kollegor

Under hösten planeras flera program för att föra samman ukrainska arkitekter, som kommit till Sverige, med svenska aktörer. De ska bland annat konkretisera Ukrainas strategi att bygga nödbostäder.

Sju ukrainska arkitekter som har tagit sig till Sverige sedan kriget bröt ut kom till det informationsmöte som Sveriges Arkitekter hade bjudit in till i juni. Pehr Mikael Sällström som är samordnare för Ukrainafrågor på förbundet hade varit i kontakt med ytterligare några fler.

– Jag gissar att ett hundratal arkitekter har tagit sig till Sverige, de som kom till den här träffen har hunnit få en bastrygghet med bland annat bostad ordnad och tre av dem har redan fått anställningar eller uppdrag i Sverige, säger han.

Under träffen fick de ukrainska arkitekterna information om bland annat utbildningssystemet i Sverige och att de kan få ett tillfälligt medlemskap under ett år medan bedömningen inför ett fullvärdigt medlemskap görs. De fick också information om en planerad kurs i yrkessvenska och ett nytt mentorskapsprogram som startar i höst. Arkitekten Olof Philipsson berättade om hur det är att driva företag som arkitekt i Sverige.

De ukrainska arkitekterna berättade om sina bakgrunder och erfarenheter från olika delar av Ukraina och hur deras arkitektutbildning ser ut. Till skillnad från i Sverige finns det inte olika skolor för arkitektur, landskapsarkitektur och inredning, det är i stället olika specialiseringar under en senare del av utbildningen.

– De ukrainska arkitekterna har en grundlig men delvis annorlunda utbildning och har till exempel god kunskap om klassisk arkitektur. Utöver språk behöver de kompetensutveckling i svenska lagar, regelverk och processer, säger Pehr Mikael Sällström.

Nu planeras flera workshops dit ukrainska arkitekter ska bjudas in för att träffa svenska arkitekter i gemensamma diskussioner kring Ukrainas återuppbyggnad. Den första genomförs den 28 september i samarbete med Arkdes och Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB. Uppgiften är att konkretisera Ukrainas strategi att bygga 850 000 nödbostäder och vad det innebär arkitektoniskt.  

– Övningarna blir ett sätt att stödja kontakter mellan svenska och ukrainska arkitekter som kan ge jobb och uppdrag. De ukrainska arkitekterna kommer också erbjudas mentorer som hjälper dem att komma in i det svenska systemet. Flera svenska arkitektkontor har visat intresse för det, säger Pehr Mikael Sällström.

Mer om Ukraina

Mer att läsa