Gå till innehållet

Få exemplar byggda av den nya Dalslands­­­stugan

Arkitektritat småhus till överkomligt pris och tillgängligt för “vanligt folk” var målet för tävlingen om en uppdaterad Dalslandsstuga 2015. Men fram till idag har bara tre exemplar av vinnarförslaget byggts.
– Det fanns ingen egentlig plan för hur det hela skulle realiseras, säger Jim Brunnestom, en av arkitekterna som ritat huset.

Över 100 förslag kom in till tävlingen om Dalslandsstugan 2.0. Förslaget Mellan himmel och vatten, ett hållbart hus i massivträ och med cellulosaisolering, ritat av tre nyutexaminerade arkitekter, utsågs till vinnare.

– Vi vill att det ska bli ett debattinlägg på husmarknaden, som visar att man inte måste bygga de förfärliga kataloghusen. Det går att bygga med fina material och med arkitektonisk kvalitet utan att det behöver bli för dyrt! Det är vad vi brinner för i projektet, sa Jim Brunnestom, en av arkitekterna som ritat huset, till Arkitekten i samband med att det första exemplaret började byggas 2017, två år efter att tävlingen avgjordes.

I dag finns sammanlagt tre byggda exemplar. En del av utmaningarna för Dalslandsstugan 2.0 handlade om tävlingens förutsättningar menar Jim Brunnestom i dag.

Mycket hamnade på oss som arkitekter och vi hade kontakt med olika entrepenörer innan vi hamnade rätt.

Jim Brunnestom, en av arkitekterna bakom vinnarförslaget.

– Det fanns ingen egentlig plan för hur det hela skulle realiseras. Mycket hamnade på oss som arkitekter och vi hade kontakt med olika entrepenörer innan vi hamnade rätt.

Per Jonsson, ordförande i föreningen Framtidsbygder som tog initiativet till tävlingen, säger att det fortfarande finns ett intresse för Dalslandsstugan 2.0. Idén var ju att ta fram en bostad för en modern familj på landsbygden, förklarar han.

– Arkitekturen skulle vara en dragningskraft. Vi ville få in nytänk och kvalitet kring ett småhus som skulle passa i Dalsland, där naturen är ständigt närvarande.

Han tror att en satsning på småhus som den regeringen nu gör kan passa Dalslandsstugan 2.0.

– Intresset finns fortfarande, men det är också en kostnadsfråga och här i kommunerna har folk mindre möjligheten att belåna, säger Per Jonsson.

Jim Brunnestom tror att arkitektens roll behöver stärkas i själva byggprocessen, även för småhus.

– Ungefär som att det finns krav på legitimerade elektriker i nya hus, kanske skulle det vara ett krav på att en legitimerad arkitekt är delaktig ett visst antal timmar eller finns med i ett visst led i projektet? säger han.

Om Dalslandsstugan 2.0

Vinnande bidraget i tävlingen om Dalslandsstugan 2.0 år 2015 hade mottot Mellan himmel och vatten. Arkitekter är Hampus Berndtson, Jim Brunnestom och Magnus Hellum. Ett av de hittills tre byggda husen finns i Åsensbruk i Mellerud och var till salu i höstas med ett pris satt till 4 395 000 kronor.


Mer om Småhus

Mer att läsa