Gå till innehållet

EU söker föredömliga projekt för Det nya europeiska Bauhaus

Förra året skickades 2000 bidrag från hela Europa in till New European prizes, men bara 67 från Sverige. Nu är ansökan öppen för att nominera projekt till 2022 års prisutdelning i september.

EU-kommissionen lanserade i januari 2021 ett initiativ för att lyfta kreativa näringars roll för att bidra till klimatomställningen, Det nya europeiska Bauhaus eller New European Bauhaus, NEB. I september förra året delades priser för första gången ut till projekt i Europa som bidrar till skönhet och hållbara och inkluderande samhällen. Nu startar perioden för att nominera projekt till årets prisutdelning.

– Jag ser fram emot att få ta del av det bästa av den europeiska kreativiteten, säger Mariya Gabriel, EU-kommissionär, i ett pressmeddelande.

Priser ska delas ut i två kategorier, för befintliga exempel som genomförts under de två senaste åren och för koncept eller idéer av personer under 30 år. Priserna delas upp i fyra teman som återspeglar målen inom Det nya europeiska Bauhaus och bidragen ska bedömas utifrån initiativets tre grundläggande värden: hållbarhet, stil och inkludering. Totalt kommer 18 vinnare att ta emot prispengar på upp till 30 000 euro.

– Nu, mer än någonsin, behöver vi hållbara och innovativa idéer för att för ändra vårt sätt att leva och arbeta, samtidigt som ingen lämnas utanför, säger kommissionären Elisa Ferreira i pressmeddelandet.

Vid förra årets prisutdelning skickades 2000 bidrag in från arkitekter i hela EU. En jury nominerade 60 projekt till slutceremonin och där korades 20 vinnare i tio olika kategorier. Från Sverige skickades 67 projekt in i ansökan men inget prisades.

New European Bauhaus prizes 2022

Ansökan är nu öppen för New European Bauhaus prizes 2022

Priser ska delas ut i två kategorier; Nya europeiska Bauhauspriset för befintliga exempel som genomförts under de två senaste åren och Nya europeiska Bauhaus – stjärnskott, för koncept eller idéer av personer under 30 år. Sökande från hela världen uppmanas att ansöka så länge deras koncept, idéer och projekt utvecklas eller finns fysiskt inom EU.

Ansökningstiden är öppen till och med den 28 februari 2022, kl. 19.00 svensk tid. Sökande av alla nationaliteter och med olika bakgrund får söka.

Mer om New European Bauhaus

Mer att läsa