Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Claesson Koivisto Rune vinner tvist om prisad kakelplatta

Två män har dömts för upphovsrättsbrott efter att ha sålt olagliga kopior av kakelplattan Dandelion.
På arkitektföretaget som skapat Dandelion mottas domen med glädje.
– Det här är inte en kulturfråga om mönster utan det handlar om ekonomisk brottslighet, säger Mårten Claesson, delägare i Claesson Koivisto Rune.

Kakelplattorna har funnits på marknaden sedan 2012.

Två män från Malmö har dömts av Stockholms tingsrätt för att ha stulit designen till prisade kakelplattan Dandelion. Plattans mönster är ursprungligen skapat av arkitekt- och designförtaget Claesson Koivisto Rune på uppdrag av Marrakech Design.

Efter att designen presenterades under Stockholms möbelmässa 2012 blev plattan blev snabbt mycket uppmärksammad och prisades på Elle Decoration International Design Award.

Men så plötsligt började en nära nog identisk kakelplatta dyka upp på en svensk sajt. Där kallades Dandelion för Zagora.

– Det här är ett skapande som vi har legat bakom och som någon har stulit från oss. Det är en stöld som drabbar både oss och fabrikanten ekonomiskt och vår renommé, säger Mårten Claesson, arkitekt och delägare i Claesson Koivisto Rune.

Mårten Claesson.

Sajten polisanmäldes hösten 2017 och när polisen gjorde en husrannsakan i Malmöbolagets lokaler hittades flera pallar med falskt kakel.

Männen bakom företaget nekade till brott och hävdade att det var ett gammalt traditionellt mönster som ingen ägde rätten till. Men varken polisen eller någon annan har lyckats hitta mönstret någon annanstans.

Under utredningen skickade en av de nu dömda männen ett mejl till polisens utredare med bilder från en vietnamesisk katalog daterad 2010 i syfte att bevisa att designen inte alls var stulen.

Vid närmare kontroll visade det sig att katalogen var förfalskad.

– Polisen ringde och sa att det hade inkommit bildbevis på att företaget hade producerat den här före oss. Men det var bara det att de skickat in vårt foto, säger Mårten Claesson.

Nu döms männen till villkorlig dom för brott mot upphovsrättslagen och ska betala 133 816 kronor i skadestånd till Ovin Consulting AB, som är företaget som har ensamrätt på att tillverka plattorna.

– Det är oerhört glädjande att man tagit upp frågan och att polisen har drivit det här som ett viktigt ärende. Man förstår att det här är inte en kulturfråga som handlar om mönster utan det handlar om ekonomisk brottslighet, säger Mårten Claesson.

Mer att läsa