Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Bostadshus i Göteborg vinner Kasper Salin-priset

Bostadsrättsföreningen Viva, ritad av Malmström Edström arkitekter och ingenjörer, tar hem 2019 års Kasper Salin-pris.

Juryn för Kasper Salin-priset hyllar Brf Viva för dess "formkänsla, taktilitet, utblickar och variationer i rymd och ljus".

Bostadsrättskvareteret Viva ligger i den centrala stadsdelen Guldheden i Göteborg och utgörs av sex huskroppar med 132 bostäder plus ett gemensamt orangeri. Lägenheterna är mellan 30 och 109 kvadratmeter. En egen solcellsanläggning förser kvarteret med egenproducerad el.

Till bostäderna hör också ett gemensamt växt- och aktivitetshus, en multisportplan, utegym, bouleplan och lekplats. Det finns inga parkeringsplatser för egen bil. Istället finns en fordonspool med elbilar, cyklar och lastcyklar samt ett cykelgarage med cykelverkstad.

Byggnaderna är miljöklassade enligt certifieringen Miljöbyggnad Guld och Riksbyggens egna hållbarhetsklassning Positive footprint housing.

Det är andra gången Malmström Edström arkitekter och ingenjörer vinner Kasper Salin-priset. Första gången var 2004 när det nya högskolebiblioteket vid Södertörns högskola fick utmärkelsen.

– Dagens tema har varit samarbete och jag skulle vilja nämna landskapsarkitekterna som gjort ett fantastiskt landskap, sa den ansvariga arkitekten Christer Malmström och fortsatte:

– Jag vill också framhäva stadsbyggnadskontoret och politikerna som tillåtit oss att göra ett experiment. Det här är inget vi kunde löst själva utan man behöver ha politiken med sig och det fick vi.

Kasper Salin-priset, som delats ut sedan 1962, har gått till ett bostadsprojekt tre gånger tidigare de senaste tio åren: Ateljéhuset Hamra på Gotland, ritat av Anna Chavepayre (2018), flerbostadshuset Studio 1 i Örgryte i Göteborg, ritat av Johannes Norlander (2016) och flerbostadshuset Urbana villor i Malmö, ritat av Cord Siegel, Pontus Åqvist och Ulrika Connheim (2009).

– För oss har det inte handlat om Brf Vivas ambitiösa mål om hållbarhet utan den arkitektoniska ambitionen – och hur den tillvaratar individen och gemenskapens dimensioner, sa juryns ordförande Beate Hølmebakk på Arkitekturgalans scen.

 

Vinnare av Kasper Salin-priset 2019:

Brf Viva, Göteborg

Arkitekt: Malmström Edström arkitekter ingenjörer genom Andreas Norrman och Christer Malmström (ansvariga), Mattias Gunneflo (handläggande) och Robert Grandin (handläggande ingenjör). Landskapsarkitekter: Sabina Richter och Johanna Zetterlund, 02 Landskap.

Beställare: Riksbyggen

Juryns motivering: “Ett stort register av arkitektoniska kvaliteter – formkänsla, taktilitet, utblickar och variationer i rymd och ljus – är utmärkande för projektet. Platsens krävande förutsättningar vänds genom skicklig volymbehandling till en tillgång där privat och offentligt ordnas och binds samman genom sekvenser av välgestaltade, överraskande rumsupplevelser, såväl inne som ute. Med hög ambition och stor omsorg om både mötet mellan byggnader och landskap och de boende är Brf Viva en inspirerande förebild.”

Foto: Nicke Johansson

Mer att läsa