Gå till innehållet

Automatiserade bygg­­lov sprider sig i kommunerna

Flera kommuner har börjat använda automatiserade robotar för enklare bygglov, och vissa utvecklar nya AI-tjänster. I Nacka kommun är roboten Lov-isa i full gång med att fatta beslut om både start- och slutbesked. 

Det var förra våren som Nacka kommun lanserade en digital robot som ska hantera lättare bygglovsärenden.

Efter en namntävling döptes den till Lov-isa. Till en början kunde hon fatta beslut om startbesked för eldstäder, vilket går på ett par minuter.

– Nu i februari bestämde vi också att den ska få fatta beslut om slutbesked, säger Maria Melcher, enhetschef för bygglovsenheten i Nacka kommun.

Hittills har kommunens tjänstepersoner i efterhand granskat alla robotens bestämmanden. De menar att de är 100 procent korrekta.

– Det har fallit väldigt väl ut, säger Maria Melcher.

Nacka har även gett Lov-isa befogenhet att ge start- och slutbesked om anslutning till vatten och avlopp. I framtiden ska handläggare inte behöva gå igenom besluten manuellt, utan de ska bara göra stickprovskontroller.

Den som använder tjänsten måste logga in med bank-id och intyga uppgifterna i ansökan.

– Beslutet är villkorat med att man lämnar in korrekta uppgifter, säger Maria Melcher.

Andra kommuner har hakat på trenden. I december meddelade Huddinge att en en robot ska få fatta beslut i enkla ärenden.

Bakgrunden är en lagändring från 2022 som ger kommuner rätt att delegera visst beslutsfattande till en automatiserad tjänst.

Men finns det några problem med detta? Erik Olsson, ordförande i Stadsarkitektföreningen, ser ingenting problematiskt i att enklare beslut automatiseras – snarare kan det vara en välbehövd avlastning för handläggarna, menar han.

Alla våra medlemmar i olika kommuner jobbar ju för en digitalisering.

Erik Olsson, ordförande Stadsarkitektföreningen

– Alla våra medlemmar i olika kommuner jobbar ju för en digitalisering, säger Erik Olsson.

En stor utmaning enligt honom är dock att många mindre kommuner inte har digitaliserade detaljplaner.

– Det förutsätter att vi har digitaliserat alla kommunala planer, så att alla fakta i planerna är digitala och moderna. Där är de flesta kommuner inte alls i dag.

Värmdö kommun har just nyligen tagit fram ett verktyg som ska översätta äldre planbestämmelser till samtida motsvarigheter – med hjälp av artificiell intelligens.

Ett annat AI-exempel är Kungsbacka, som har fått stöd från Vinnova för att ta fram en AI-tjänst som ska hjälpa folk att komplettera bygglov.

– Den ska kunna se om fyra utvalda parametrar saknas, som skalstock, väderstreck, mått till tomtgräns och marknivåer, säger Helena Borgström, verksamhetschef på Bygg- och miljöförvaltningen i Kungsbacka.

Helan Borgström, verksamhetschef Kungsbacka kommun.

Det är företaget Tenfifty som utvecklar programmet för Kungsbacka. Ambitionen är att lansera det före sommaren.

Nacka kommun hoppas kunna automatisera en stor del av sina bygglovsärenden i framtiden, gärna med hjälp av AI.

Men i slutändan tror Erik Olsson att vi inte vill automatisera bort allt för många beslut.

– För det första kräver det enormt stora investeringar. Sedan tror jag att våra politiker är så engagerade i bygglov att jag inte tror att de vill släppa ifrån sig den rätten.

Mer om Tema AI

Mer att läsa