Gå till innehållet

Arkitekturen lyfts vid stor konferens om skogen

Tre länder och EU-kommissionen stod värd för en stor konferens om skog, skogsbruk, träbyggande och arkitektur som hölls i Finland på torsdagen.

Konferensen Into the woods arrangerades av Finlands regering i samarbete med EU-kommissionen samt regeringarna i Estland och Sverige. Fokus var skog, byggande och arkitektur och hur naturen kan inspirera och ge material till hållbart byggande.

Konferensen inleddes med tal av flera ministrar samt EU-kommissionären Ursula von der Leyen, som står bakom EU-initiativet New European Bauhaus. Under dagen lanserades New European Bauhaus academy, som bland annat ska utbilda tre miljoner byggarbetare inom mer hållbara metoder och träbyggande, ge mer pengar till forskning och utveckling kring träbyggande och ett digitalt utbildningspaket om både hållbart skogsbruk och träbyggande. 

– Med New European Bauhaus vill vi minska koldioxidutsläppen i Europas byggande. Vi söker naturbaserade lösningar, sa Ursula von der Leyen i sitt tal.

– Vi har tur som idag har en hel generation unga arkitekter, designer och ingenjörer som vill förändra vårt sätt att bygga och leva, fortsatte hon.

Sveriges nya vice statsminister Ebba Busch höll också ett anförande där hon lyfte det svenska träbyggandet.

– Skogsbruk och användningen av skogsbaserade produkter är verkligen en nyckel, en nyckelprioritering för den gröna omställningen. Träbyggnader både minskar beroendet av fossilbaserade material och agerar kolsänka, ofta i generationer, sa Ebba Busch och fortsatte:

– Vi behöver mer, inte mindre, hållbart producerat trä.

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson var på plats vid konferensen.

– Det är bra och viktigt att detta initiativ inkluderar hela kedjan, från det hållbara skogsbruket till att lyfta arkitekternas roll i det mer hållbara byggandet. Och det var förstås kul att höra Ebba Busch och Ursula von der Leyen prata väl om arkitektens viktiga roll och arbete, säger Tobias Olsson i en kommentar till Arkitekten. 

Han konstaterar att flera av talarna vid konferensen framhöll att Norden ligger i framkant när det gäller hållbart träbyggande.

– Vi har förstår långt kvar innan det faktiskt är hållbart. Men intresset för våra projekt och kunnandet bland arkitekterna kommer att öka. För oss är det viktigt att också sätta fokus på det hållbara skogsbruket, för att överhuvudtaget kunna ha hållbara byggmaterial, säger Tobias Olsson.

Sveriges riksarkitekt Helena Bjarnegård var också på plats och stod värd för programpunkten Architecture inspired by nature.  

”Vi har jobbat hårt med förberedelserna under hösten och idag stod de där, Ursula von der Leyen, Finlands och Estlands statsministrar och Sveriges vice statsminister, och talade om skogen, hållbart byggande och arkitektur på Haltia naturcenter utanför Helsingfors”, skriver Helena Bjarnegård i ett inlägg på Linkedin och fortsätter: 

”Slutorden idag handlade om att nu är det dags att höja ribban, vi har alla ett ansvar och nu behöver vi gemensamt kavla upp ärmarna. Det fanns hoppfullhet i rummet.”

Mer att läsa