Nyheter

Arkitekternas världskongress flyttas fram ett år

23 mars 2020

Den internationella arkitektorganisationen UIA:s världskongress, som skulle ha hållits i Rio i sommar, har flyttats fram till juli år 2021 på grund av coronaviruset.
– Tack för att ni förstår, skriver UIA i ett pressmeddelande.

Annons
Foto UIA2020RIO

UIA:s 27:e världskongress ska hållas i Porto Maravilha i Rio år 2021. Temat är ”All the worlds. Just one world. Architecture 21” och berör olika aspekter av urbanisering.

Kongressen med tillhörande mässa och utställning i Rio räknar med att locka över 50 000 besökare under fyra dagar. Bland de inbjudna huvudtalarna finns till exempel de kända arkitekterna Eduardo Souto de Moura från Portugal, Tatiana Bilbao från Mexiko och Francis Kéré från Bukina Faso.

– Det är ungefär som vår Arkitekturgala fast mycket större, förklarar Katarina O Cofaigh på Sveriges Arkitekter.

I sitt pressmeddelande skriver UIA:s företrädare att alla som hittills registrerat sig automatiskt får sin bokning flyttad till de nya datumen som nu är satta till 18–22 juli 2021. Och det meddelas att alla projekt som antagits till utställningen kvarstår.

Annons

Den internationella arkitektorganisationen UIA grundades 1948 och fungerar som Unescos rådgivare i kvalitetsfrågor som rör boende och byggd miljö. I samband med världskongressen hålls också UIA:s generalförsamling med representanter från arkitektorganisationer i 124 länder som tillsammans organiserar drygt 1,3 miljoner arkitekter. Sveriges Arkitekter är representerade genom den nordiska sektionen inom UIA och det var planerat att förbundets ordförande Tatjana Joksimović skulle åka till Rio för att delta i generalförsamlingen.

– Kanske kommer generalförsamlingens beslutsmöte att genomföras i år ändå, i digital form eller på annat sätt. Men det är ännu inte bestämt, säger Katarina O Cofaigh.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel