Nyheter

Arkitekter i upprop för bättre skolbyggnader

4 juli 2018

De kommande tio åren behövs det drygt tusen nya skolor och nu gäller det att se till att de blir bra. Det menar tio arkitektkontor samt sex organisationer och byggbolag som gått samman i ett upprop.

Annons
Foto Rebecka Gordan

Arkitekterna bakom Opinion bygga skola presenterade sig i Almedalen.

– Att bygga så många skolor är en jättemöjlighet. Får vi ihop det kan det bli helt fantastiskt men får vi det inte kan vi stå med ett nytt miljonprogram för skolor som är jättesvårt att ta hand om, säger Åsa Machado på Origo arkitekter.

Hon är en av de arkitekter som är engagerat sig i Opinion bygga skola, ett nätverk som presenterades i Almedalen under måndagen. Initiativet togs av Sweco-arkitekten Louise Lindquist Sassene i vintras och sedan dess har ytterligare femton företag och organisationer strömmat till.

Åsa Machado.

Annons

Själv har Åsa Machado har arbetat med den uppmärksammade Glömstaskolan i Huddinge som varken har korridorer eller hemklassrum men många andra sorts rum och hemvister som samverkar med pedagogiken.

– Vi som jobbar med skolor vet att det finns en stor önskan om förändring. Undervisningen är på väg framåt och man vill att lokalerna ska hänga med. Dessutom kan skolan adressera en mängd viktiga samhällsfrågor, som utbildning, demokrati och utanförskap, säger Åsa Machado.

Skälet till att gruppen valt att lyfta skolfrågan just nu har att göra med att Boverket genom den nytagna arkitekturpolitiken fått i uppdrag av riksdagen att ta fram riktlinjer för hur framtidens skolbyggande ska se ut.

Niklas Singstedt.

Arkitekten Niklas Singstedt på White, som också deltar i uppropet, beskriver det som en gyllene chans, men är precis som Åsa Machado orolig:

– Jag ser en fara i att man väljer att bygga de här skolorna så enkelt och billigt som möjligt. Att man inte satsar på kvalitet och användbarhet. Vi arkitekter vet hur man gestaltar bra skolor, men då gäller det att vi får rätt förutsättningar och input, säger han.

Annons

Magnus Anclair är projektledare för Opinion bygga skola och kommer från organisationen Forum bygga skola som ordnar erfarenhetsutbyten mellan kommuner, arkitekter, byggare och alla andra som är inblandade i den komplexa processen att planera och bygga om skolor. Han hoppas att det nya uppropet ska bidra till att skolbeställarna får syn på all den expertis som finns på området.

Magnus Anclair.

– Vi i Sverige är duktiga på att bygga hus men skolan är något mer än en byggnad. Utöver bra miljöer för lärande finns värden som trygghet, hållbarhet och demokratiskt skolade elever. Så använd oss som bollplank, utmana oss! säger han.

Förutom det halvdagsprogram om skolbyggande som ordnades i Almedalen har Opinion bygga skola skrivit en debattartikel och träffats under våren för att diskutera hur de ska gå vidare. Klart är att gruppen vill fortsätta, men exakt hur är ännu inte klart. Andra intresserade arkitektkontor välkomnas att delta.

De står bakom initiativet Opinion bygga skola

C.F. Møller Architects

Sweco architects

Annons

White Arkitekter

Tengbom

Origo arkitekter

Link arkitektur

Codesign

Liljewall arkitekter

Annons

Cedervall arktitekter

NIRAS arkitekter

Skanska

NCC

Wästbygg

Living your brand

Annons

Skolhusgruppen

Forum bygga skola

Rebecka Gordan

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel