Gå till innehållet

“Arkitekter måste vara proaktiva i klimatfrågan”

För 15 år sedan bytte Charlie Gullström från egen byrå till forskning på KTH och RISE. Nu är hon åter i den privata sektorn, för att arbeta praktiskt mot hållbara städer.
– Arkitekter kan ta större plats i kraftsamlingen för klimatet, säger Charlie Gullström.

Den 1 mars tillträdde arkitekten Charlie Gullström som forsknings- och innovationsstrateg på Sweco architects. Rekryteringen är en del av byråns satsning på hållbara städer och cirkulär omställning, en satsning Charlie Gullström beskriver som absolut nödvändig.

– Man måste naturligtvis stärka sina positioner, det måste alla eftersom hållbarhet och cirkulär ekonomi är drivkraften för hållbara affärer, säger hon.

Efter 15 år på KTH och på det statliga forskningsinstitutet RISE, där hon forskat inom just hållbara städer, passar Swecos nationella utbredning väl för Charlie Gullströms ambitioner. Hållbarhet uppnås inte utan systemperspektiv och multidisciplinärt arbete, och de stora aktörerna måste vara drivande, säger hon.

– Vi är så pass stora att vi också borde delta mer i samverkansprojekt med andra aktörer. Man åstadkommer inte förändring i enskilda uppdrag, man måste jobba mer strategiskt i de här frågorna.

Hur är det att gå tillbaka från akademin, till praktiskt arbete?

– Det är väldigt kul. Jag gick in i forskningen för att jag kände att jag ville fördjupa mig. Sedan har jag rört mig längre och längre ut, först från KTH till RISE och sedan ett snäpp till. Det är väldigt roligt att få omsätta det jag lärt mig under de här åren tillbaka till praktiken.

Charlie Gullström lyfter fram arkitekternas roll som avgörande i samverkan för hållbara städer, men säger samtidigt att professionen måste göra mer.

– Vi fångar upp behoven i samhället, det är så arkitekter jobbar. Men vi måste jobba mer strategiskt och stötta städerna, inte bara sitta och vänta till vi får ett uppdrag – vi måste vara proaktiva i klimatfrågan, säger hon.

– Många skulle säga att vi ju gör det varje dag, vi ritar så och inte så. Men vi kommer behöva visa att vi är ännu duktigare på det, väldigt mycket snabbare. 

Vad arbetar du med för projekt nu, för att nå dit?

– Vi jobbar bland annat med ett väldigt spännande uppdrag där vi ska försöka komma på hur man skapar en helt cirkulär stadsdel eller levande stad, som lockar besökare och aktörer utan att det handlar om handel eller kommersiell verksamhet.

– Det blir ett helt nytt tänk på staden utifrån att man skapar social hållbarhet och kultur, med det cirkulära som utgångspunkt.

Mer att läsa